Кульбаба замість картоплі: українці навчилися заробляти не тільки на традиційній городині
Кульбаба – рослина звична для України. Більшість вважає її за бур’ян. Але є і такі, хто висаджує цілі плантації кульбаби. Кульбаба – рослина лікарська і заробити на ній можна набагато більше, ніж на звичайній картоплі.
Одна з таких кульбабових плантацій знаходиться на Полтавщині. Її господар Назар Приведенюк, завідуючий відділом технології вирощування на дослідній станції лікарських рослин ІАП НААН України. В інтерв’ю SEEDS науковець розповів, наскільки вигідна це справа – ростити кульбабу, що лікує цей «бур’ян» і що потрібно для вирощування такої рослини.
– Не всі українці вирощують на власних городах картоплю. Вирощувати кульбабу на свої землі – це хобі, чи робота?
– Це і моя робота, і хобі. По суті я займаюся розробкою технології вирощування лікарських рослин. Це на роботі. А вже вдома, безпосередньо у себе на присадибній ділянці, я вирощую лікарські рослини, зокрема кульбабу лікарську.
– Чи приносить прибуток така робота-хобі?
– Так. Приносить. Урожайність тільки кульбаби лікарської (сухого кореня), до прикладу, може бути до 2 тонн і навіть більше з гектару.
Все залежить від ґрунту, рівня агротехніки та догляду. Вартість кілограму кореня становить від 80-90 грн до 150 гривень.
– У кульбаби для заготівлі підходить тільки коріння?
– За потреби сухе листя кульбаби теж збирають. За сезон можна зробити 2-3 укоси, навіть більше – все залежить від наявності вологи. Врожайність 3 і більше тонни з гектара сухого листя. Воно коштує дещо дешевше аніж корінь кульбаби – орієнтовно 40-60 гривень за кілограм.
– А як же квіти кульбаби?
– Їх теж заготовлюють. Але це дуже малопоширена лікарська сировина. Переважно заготовлюють корені, набуває дедалі більшої популярності листя, і зовсім небагато заготовлюють квіток. Вони відцвітають і з них збирається насіння.
– Для чого ж потрібне коріння кульбаби? Які хвороби лікує кульбаба?
– Здебільшого для лікування печінки – це жовчогінний засіб. Це, якщо дуже стисло. З кульбаби виготовляють чаї для схуднення та покращення обміну речовин. В них окрім коріння додається ще й листя.
– Хто сьогодні найбільший конкурент українців серед сусідів з вирощування кульбаби лікарської?
– Сьогодні найбільшим виробником кореня і листя кульбаби в Європі є Польща.
Поляки у великих об’ємах вирощують на присадибних ділянках на невеличких площах, однак загалом виходить величезний об’єм сировини в межах однієї країни.
Вони давно цим займаються. У них є три такі культури для вирощування задля отримання кореня: валеріани, кульбаба лікарська і дягель. Їх поляки вирощують на площі від пів гектара до 3-х гектарів. В них це невеличкий такий сімейний бізнес і доволі поширений.
– Куди ж поляки реалізовують таку кількість сировини?
– Здебільшого сировину переробляє фармацевтична промисловість. Польща – один з найбільших посередників і постачальників сировини. Багато сировини поляки закуповують і в Україні. Потім доробляють і перепродають кінцевим споживачам: німцям, французам, швейцарцям. Експортують навіть до США.
Однак і в Україні є низка трейдерів, які торгують лікарськими рослинами по всьому світу. Є крупні компанії, які займаються вирощуванням кореня валеріани, м’яти, меліси.
В нас є багато чайних компаній, які займаються переробкою сировини з кульбаби. Здебільшого в Україні популярне коріння. Чимало фармацевтичних компаній займається переробкою. Є багато компаній, які займаються заготівлею, скуповують сировину. Однак значна частина кульбаби все ж йде на експорт.
– Крім Вас ще хтось вирощує кульбабу біля дому?
– Потрошку почали сіяти люди з нашої подачі. Ми це питання трошки популяризували. В Чернівецькій області та на Волині є поля кульбаби лікарської. Моя невеличка плантація знаходиться на Полтавщині.
В цілому сьогодні в Україні кульбабу лікарську для отримання кореня вирощують кілька виробників. Однак площа плантацій не перебільшує 50 гектарів.
– Скільки українських фермерів може займатись вирощуванням кульбаби, щоб не заважати один-одному?
– Якщо порівняти з поляками і чехами, а там вирощують доволі великі об’єми, цим в Україні можуть займатися і тисячі фермерів. Поки що в Україні немає великого попиту на таку продукцію, бо немає великого виробництва.
– Чи підходить насіння звичайної «дикої» кульбаби для промислового вирощування, чи потрібні певні сорти?
– Найкраще насіння – нашого, вітчизняного походження. Своє насіння ми збирали в дикій природі, потім біля 10 років «одомашнювали» – проводили певну селекцію.
Хоча за кордоном для вирощування лікарської кульбаби продається сортове насіння. Воно потенційно має більшу врожайність.
– Доробку зібраної кульбаби Ви здійснюєте самостійно?
– Так. Корені викопують, миють та сушать. Потрібно для роботи не багато – мати знаряддя, які можуть викопати коріння. Підійде все, що потрібне для викопування будь-яких коренеплодів, наприклад картоплі. Потім корені миють. Сушити їх можна навіть природним методом: під навісом чи на горищі.
Якщо корені викопуються пізно восени – це жовтень місяць, або рано навесні, тоді варто використовувати промислову сушку. Сушити при температурі до 50-60 градусів. Здебільшого лікарські рослини сушать методом активного вентилювання. Продувом підігрітим сухим повітрям.
– Як довго кульбабу можна вирощувати на одному полі? Чи потрібна сівозміна?
– Сівозміна звісно піде на користь, але можна вирощувати і без цього, адже кульбабу можна вирощувати і як однорічну культуру, і як дворічну.
Якщо її висівати у вересні чи на початку квітня, і якщо сприятливі погодні умови, то коріння кульбаби можна збирати вже восени. Якщо була посуха чи на полі немає зрошення – тоді кульбабу збирають тільки на другий рік. Для гарних врожаїв потрібно гарно доглядати за кульбабою.
Часто в людей кульбаба асоціюється з бур’янами. Покинув насіння – і ростиме гарний врожай. Але так не буває. Потрібно доглядати, як за цибулею, морквою чи тією ж картоплею.
Людмила Калита,
SEEDS.org.ua
Залишити коментар