Ср. 18 Грудня 2024

Кутя з Хмельниччини стала частиною гастроспадщини України

До списку страв гастрономічної спадщини України потрапив і традиційний рецепт куті, яку готують на Хмельниччині. Про це повідомив Український центр культурних досліджень.

Пише SEEDS.org.ua за інформацією suspilne.

Наразі Центр працює над першою українською енциклопедією “Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв”, до якої уже увійшло близько п’яти десятків страв з різних регіонів України. Почесне місце отримав і рецепт традиційної куті з Хмельниччини.

Інгредієнти куті з Хмельниччини:

  • Пшениця товчена – 0,5 кілограму;
  • Вода – 3 літри;
  • Мак – 300 грамів;
  • Мед – 200 грамів;
  • Родзинки – 100 грамів;
  • Халва – 200 грамів;
  • Горіхи – 200 грамів ;
  • Цукати – 100 грамів;
  • Цукор – 100 грамів.

Рецепт приготування:

  • Спочатку потрібно зварити чищену пшеницю до готовності;
  • Кип’ятимо воду додаємо до неї пшеницю;
  • Кидаємо мед, цукор, халву, попередньо пропарені родзинки, також просмажені горіхи, потертий в макітрі мак;
  • Все ретельно перемішуємо даємо трішки настоятися. Перед подачею на стіл посипаємо кутю цукатами.

Залишити коментар