Сб. 27 Квітня 2024

За борги конфісковують, корів, кролів і навіть курей. Як Мін’юст продає тварин на аукціонах

На сайті підприємства СЕТАМ, створеного Мін’юстом, днями продавали собаку породи пітбультер’єр. П’ятирічну Тору з Донеччини викупили за 11 тисяч 250 гривень. Провели тут аукціон і за лот “Собака породи східноєвропейська вівчарка” з початковою ціною 1300 гривень. Тварину у Хмельницькому теж купили.

“Рішення про конфіскацію вівчарки ухвалював Хмельницький міськрайонний суд, перед цим тварина покусала двох жінок, — каже Юрій Кушнірук, заступник начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. — На власника за неналежні умови утримання собаки, що створюють небезпеку для інших людей, наклали 85 гривень штрафу, а саму тварину суд постановив конфіскувати”.

За словами пана Юрія, рішення про вилучення собак у господарів ухвалюють у випадках, коли тварина стала знаряддям злочину або якщо вона утримується в неналежних умовах і становить загрозу для людей.

“Якщо на торгах собаку ніхто не купує, то комісія, яка розпоряджається конфіскованим майном і діє при кожному відділі ДВС, може передати її у безоплатне користування на державні підприємства, — каже пан Кушнірук. — Скажімо, у військові частини чи виправні колонії, де тварину використовуватимуть для охорони і забезпечать їй належний догляд. Доки торги не відбулися, конфіскована собака перебуває у власника. Він, зрештою, і сам може її викупити”.

Зоозахисники кажуть, що часто власники справді викуповують цих тварин. “Але на краще нічого не змінюється, бо ніхто не перевіряє ні покупців, ні того, в яких умовах тварину будуть утримувати після продажу”, — каже Марія Трунова, голова Українського об’єднання захисників диких тварин.

Іноді тварин, яких виставляють на аукціон, забирають у власників за борги. Переважно мова про корів, свиней, кролів і навіть курей. Згідно із Законом України “Про виконавче провадження”, конфіскувати корову можуть з умовою, що вона не єдина годувальниця. Щодо кролів і курей, то після конфіскації, згідно із законодавством, у власників має залишитися дві пари кроликів і мінімум 5 птахів. До слова, у жовтні минулого року у Волинській області за 8 тисяч 770 гривень продали молоду чотирирічну корову. Найближчий продаж ще однії корови має відбутися на Запоріжжі 4 червня. Стартова ціна лота — 18 тисяч гривень.

/storage/2020/05/30/image/md_2PEn_20200421143845-9963.jpeg

У квітні у Вінницькій області 40-кілограмову свинку з аукціону купили за 1107 гривень. 28 травня у Запорізькій області продаватимуть одразу 30 курей, стартова ціна лота — 945 гривень.

Невдовзі на аукціоні продаватимуть також шість ведмедів і трьох левів. Торік зоозахисники вивезли їх із нелегального зоопарку у Покровську, де тварин утримували в жахливих умовах. Тепер активісти остерігаються, що левів і ведмедів викупить колишній власник або підставні особи, і вони знову потраплять у те пекло. Стартова ціна на аукціоні за тварину орієнтовно становитиме 3000 гривень.


Залишити коментар