Вт. 16 Квітня 2024

Підприємці просять підписати петицію: це рішення дозволить залучити додаткові інвестиції і конкурувати із іншими країнами, такими як Китай

У даному зверненні ми просимо Вас екстрено прийняти міри та скасувати несправедливе рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо встановлення попередніх обмежувальних заходів щодо імпорту в Україну полімерних матеріалів незалежно від країни походження та експорту на рівні 18% ввізного мита, оскільки воно призведе до знищення галузі полімерів та, як наслідок, знищенню підприємств галузі.

Про це йдеться у петиції на сайті Президента України. Автор петиції – Ентіна Тетяна Іллівна.

22.05.2020 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення щодо встановлення попередніх обмежувальних заходів щодо імпорту в Україну полімерних матеріалів незалежно від країни походження та експорту на рівні 18% ввізного мита.
Рішення було прийняте в рамках спеціального розслідування, ініційованого ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» відносно полімерних матеріалів, зокрема поліетилену з питомою густиною 0,94 або більше та полівінілхлориду, не змішаного з іншими речовинами, що можуть класифікуватися згідно з УКТ ЗЕД за кодами 3901 20 90 00 та 3904 10 00 00 (далі – ПВХ).

ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» є єдиним виробником суспензійного ПВХ, за ініціативою якого встановлені ці драконівські мита на імпорт полімерних матеріалів. Метою таких дій є створення умов, за яких всі українські підприємства, що використовують ПВХ, купували би ПВХ виключно у ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», що призведе до повної монополізації ринку.

З ПВХ та поліетилену в Україні виробляються вікна та двері, труби, кабельна продукція, поліетиленові пакети та упаковка для будь-яких товарів, продуктів, напоїв, медикаментів тощо.

В Україні налічується понад 100 підприємств-переробників ПВХ та поліетилену, на виробництвах яких працює понад 50 тисяч українців. Багато з цих підприємств є найбільшими платниками податків та роботодавцями у своїх районах.
Рішення міжвідомчої комісії є несправедливим та таким, що погіршує становище як бізнесу, так і простих громадян.

Так, рішення вчинить наступний економічний та соціальний вплив:
[1] В результаті введення мита, вартість сировини зросте більше ніж на світових та регіональних ринках.
[2] Внутрішній ринок України, що потребує виробів з ПВХ, заповнить імпортна продукція, витіснивши продукцію національних виробників, що негативно вплине на економіку України та посилить імпортозалежність країни.

[3] За останні 3 роки підприємствами-переробниками ПВХ та поліетилену сплачено до державного бюджету України понад 5 млрд грн. ввізного ПДВ та вироблено готової продукції на 120 млрд грн. За умови введення додаткового мита на імпорт полімерних матеріалів, надходження коштів від ПДВ буде скорочено у декілька разів, що в умовах зростання дефіциту державного бюджету є недопустимим.
[4] Український споживач заплатить на 18% більше за українську продукцію, вироблену з ПВХ, включаючи товари першої необхідності; призведе до зростання вартості будівництва.

[5] Наприклад, на ринку віконних ПВХ профілів та на багатьох інших ринках домінують українські виробники. У цих компаній тепер немає шансів. Вони вимушені піти з українського ринку до сусідніх країн, купувати сировину без додаткових мит та без мит імпортувати її в Україну, сплачуючи податки та створюючи робочі місця поза межами України, або збанкрутіти.
[6] За нашими оцінками, понад 60 підприємств вимушені будуть закрити свій бізнес задля фінансової вигоди однієї компанії ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ».
[7] Приблизно 50 000 робітників втратять робочі місця у ПВХ галузі.

[8] У зв’язку з несправедливими високими цінами на сировину українські виробники втратять експортні ринки.

[9] Окрім цього варто звернути увагу на те, що багато груп товарів, які були включені ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» у розслідування, не виробляються ним взагалі, а ті, що виробляються, мають специфічну сферу застосування, а отже, є придатними лише для вузької сфери продукції, що призведе до зниження якості продукції.

[10] Багато підприємств-переробників ПВХ є підприємствами з реальними іноземними інвестиціями. Нам не потрібні інвестиційні няні, нам потрібні стабільні, прозорі та справедливі умови ведення бізнесу. Таке несправедливе, економічно необґрунтоване рішення показує інвесторам, що в Україні немає сприятливого інвестиційного клімату, а інвестиції є високо ризикованими та недоцільними.

[11] В умовах карантину та світової економічної кризи, у яку ми тільки вступаємо, держава повинна підтримувати бізнес. Ми не просимо у Вас преференцій чи пільг, ми не просимо у Вас зниження податків, ми просимо Вас не здійснювати репресії відносно реально працюючого бізнесу, який створює велику кількість робочих місць, наповнює Державний бюджет та допомагає фінансово у боротьбі з COVID-19. Підприємства нашої галузі вже спрямували мільйони гривень на боротьбу з пандемією.

Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі прийнято на користь лише однієї компанії без урахування економічного та соціального впливу на український бізнес та громадян. Варто звернути увагу на те, що у 2017 році за часів попередньої влади, від сплати акцизу вже було звільнено дизельне паливо та скраплений газ виключно для потреб ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», що є прямим лобіюванням інтересів окремого підприємства.
Ми − бізнес, який звертається до Вас, пане Президент, оскільки вірить, що Ви, як мудрий та справедливий політик, розглянете цю ситуацію об’єктивно, з урахування національних інтересів та надасте нам можливість висловити свою думку.
Просимо Вас терміново звернутися до Межвідомчої комісії з міжнародної торгівлі з вимогою відмінити застосування встановленого мита.

Підписанти:
ТОВ “МІРОПЛАСТ”
ПАТ “ОДЕСКАБЕЛЬ”
ПАТ “ЗАВОД ПІВДЕНКАБЕЛЬ”
ТОВ “ПФГ “НАФТАХІМ”
ІНВЕСТИЦІЙНА ГРУПА ДІНАСТІЯ (Власник ТОВ “ЗАВОД ПРЕФОРМ”)
ТОВ “АМЕРИКАНСЬКА ТОРГІВЕЛЬНА ПАЛАТА В УКРАЇНІ”
ТОВ ФІРМА “ПРОМІНВЕСТ ПЛАСТИК”
ТОВ “АЛЮПЛАСТ УКРАЇНА”
ТОВ “ВІКНАЛЕНД”
ТОВ ” ТД “ЄВРОТРУБПЛАСТ”
ТОВ “МАЯДО”
ТОВ “АЛЬФАПОЛІМЕР УКРАЇНА”

Підписати петицію можна тут.


Залишити коментар