Чт. 25 Квітня 2024

Інгульський равлик: на Кіровоградщині запрацювала равликова ферма

У селі Оситняжка запрацювала перша для Кіровоградської області равликова ферма «Інгульський равлик». Якщо все складеться, восени 4 тонни інгульского равлика смакуватимуть в ЄС, а вже влітку ферма прийматиме і пригощатиме туристів. Заснував ферму Володимир Кравчук.

Вчився у досвідчених фермерів

«Одного разу на засіданні «Клубу рестораторів» Вікторія Талашкевич спитала, чому у нас поблизу Кропивницького взагалі немає туристичних ферм, куди люди могли б приїхати подивитись і розказала про равликову ферму на Тернопільщині. Мене це зацікавило і почав вивчати тему», – каже Володимир.

Коли він розібрався як працює цей бізнес, звернувся до фермерів зі Львова, які запропонували навчити розведенню равлика.

У середині травня заселив равликів сорту Muller і Maxima – ці їстівні сорти стають зрілими через 6 місяців, у той час як, наприклад, виноградному равлику треба рости три роки.

«На сьогодні я почав із відкритого поля, а наступного року у мене буде свій мальок. Щоб вирощувати їх із малька, починаючи з зими, мають бути певні умови: цех репродукції, теплиця. Це все у мене буде вже в наступному році», – розповів Володимир.

Чотири тонни врожаю

Перший «урожай» буде вже у вересні. На 20 сотках території із 5,5 кілограмів малька буде близько чотирьох тонн равликів, які експортують в Францію, Італію та Іспанію. Для цього равликів треба буде трохи охолодити і аби вони заснули.

Каже, таку невелику ферму може обслуговувати одна людина, яка витрачатиме щодня вечорами 3-4 години часу.

Для розведення потрібно, щоб тепла і сонячна погода чергувалась із дощами.

«Сонячна погода потрібна для того, щоб проріс корм. Бо ми годуємо не лише комбікормом, але і травою, рапсом. Рапс, наприклад, ми посіяли два місяці тому і зараз він тільки почав проростати, хоча мав би вже бути набагато більшим», – каже Володимир.

Для равликів побудували дерев’яні хатки.

«Равлики активні вночі. Відповідно вдень, у спеку їм треба десь ховатись. Для цього і роблять такі щити, зволожуються, аби створити їм комфортні умови», – розповів фермер.

Розвага, мініфермерство і гастротури

Якщо вирощувати равлика як хобі, аби виростити до 10 кілограмів досить двох квадратних метрів площі.

Володимир вже готує набори, які дозволять вирощувати равликів і в квартирі.

Вже влітку, якщо послаблення карантину дозволять, планує запрошувати на ферму гостей. Вважає, подивитись на це буде цікаво дітям.

А от для дорослих пропонуватиме і гастротури. Адже равлики це не лише корисно – суцільний білок – а і смачно.

Минулого року Володимир спробував, як реагуватиме на равликів кропивницька публіка. Продавав готових равликів на Фестивалі вуличної їжі. Каже, 80% вподобали продукт.

Зацікавились ними і місцеві ресторатори.

Смакують равлики з вином. Про шість брендів українських вин, які не поступаються імпортним читайте тут.

Фото із інстаграму ферми @ingul_ravlyk


Залишити коментар