Сб. 20 Квітня 2024

Науковці виявили, що врожайність здатна збільшити нічна міль

Молі є важливими транспортерами пилку на сільськогосподарських угіддях і можуть зіграти роль у збільшенні врожаю, з посиланням на дослідження Університетського коледжу Лондона, повідомляє sciencedaily. Про це пише agronews.ua.

Дослідження, опубліковане в Biology Letters, показує, що засоби перенесення пилку міллю складніші, ніж у денних запилювачів, у тому числі бджіл. Команда науковців виявила, що молі транспортують пилок із великої кількості рослин, які також відвідують бджоли, метелики та манни, але також взаємодіють із рослинами, які не відвідуються цими комахами.

“Нічні молі мають важливу, але недооцінену екологічну роль. Вони доповнюють роботу денних запилювачів, допомагаючи зберегти рослинні популяції різноманітними та великими. Вони також забезпечують природне біорізноманіття”, – вважає провідний автор дослідження, доктор Річард Уолтон.

Це ключове дослідження відбувається в той час, коли популяції молі стрімко скорочуються по всьому світу. Через що може бути втрачено критичні шляхи запилення в той момент, коли науковці ледве починають їх розуміти, йдеться у повідомленні.

“В останні десятиліття багато уваги приділялося вивченню одиноких і соціальних бджіл – через занепокоєння з приводу різкого зниження їх чисельності, що негативно впливає на врожайність рослин, які запилюється комахами. На противагу цьому, нічні осілі молі – яких налічується набагато більше видів, ніж бджіл – були знехтувані дослідженнями. Наше дослідження підкреслює нагальну необхідність їх включення до майбутніх стратегій управління та збереження сільського господарства. Необхідні дослідження для розуміння їх унікальної та життєво важливої ​​ролі запилювачів, включаючи їх невідому на сьогодні роль у запиленні сільськогосподарських культур», – пояснює доктор наук Ян Ексмахер, Університетський коледж.

Дослідження проводилось протягом вегетаційних періодів (березень-жовтень) 2016 та 2017 років на узбережжі дев’яти ставків, розташованих в межах сільськогосподарських полів у Норфолку, східна Англія (Великобританія). Популяцію нічних молей та запилювачів денного періоду обстежували раз на місяць, щоб побачити, які рослини вони відвідували та як часто.

“Хоча джмелі та медоносні бджоли, як відомо, є супер запилювачами, вони переважно орієнтуються на найбільш плодовиті джерела нектару та пилку. Молі можуть здаватися менш ефективними запилювачами, але їх велика різноманітність та чисельність можуть зробити їх критичними для запилення. І це нам ще потрібно зрозуміти. Наші дослідження проливають світло на маловідомий світ нічних взаємодій рослини та комах, які можуть бути життєво важливими для культур, які ми вирощуємо “, – підсумував він.


Залишити коментар