Чт. 28 Березня 2024

В Україні молода картопля може залишитися на полях

Про це розповіла Оксана Руженкова, виконавчий директор, Української асоціації виробників картоплі (УАВК), передає ukranews. Пише agronews.ua.

«Багато аграріїв розширили площі під цією культурою з 5−10 га у минулому році до 100 га в поточному із-за гарної ціни в 2019/20 маркетинговому році в період збуту. Підозрюємо, що в кінці травня — на початку червня картоплю будуть залишати на полях», — коментує Руженкова.

На її думку, виробники не зможуть продати весь вирощений обсяг, оскільки якість картоплі у новачків не буде відповідати вимогам супермаркетів.

«Багато хто сподівався заробити на Великдень, коли б картопля коштувала 60−80 грн/кг, але ніхто не очікував введення карантину», — пояснює експерт.

На даний момент вартість української молодої картоплі в магазинах становить 30−45 грн/кг проти 18 грн/кг за єгипетську, яку реалізують під виглядом молодої, і 24 грн/кг за азербайджанську, яка за фактом є реекспортованою російською, оскільки у період карантину були проблеми з логістикою і транспортуванням продукції на великі відстані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні очікується найгірший урожай садової суниці

«У березні 2019 року припинив діяти ДСТУ на столову картоплю, а восени 2018 року Україна імплементувала новий стандарт ООН, який вимагає від виробників, щоб при реалізації картоплі в супермаркет вона була митою, а частка бракованої становила не більше 5%. В Україні всього 3 овочевих заводи, що спеціалізуються на мийці овочів», — додала Руженкова.

За словами фахівця, на даний момент Україна не експортує молоду картоплю.

«Можливість поставок в Митний Союз була обмежена в 2017 році єдиними карантинними правилами, за кілька років механізм ділянок, вільних від карантинних організмів, освоїли близько 10 підприємств, тому конкурувати на білоруському ринку з російською картоплею Україна більше не може із-за тривалості проходження процедури створення вільних ділянок», — підкреслює Оксана Руженкова.


Залишити коментар