Пт. 19 Квітня 2024

У селі на Івано-Франківщині люди вимагають землю під пасовище

За дивних обставин територію, яку мешканці села використовували для випасу ВРХ (великої рогатої худоби) було підпалено близько 2 місяців тому. Ще за деякий час з’явився місцевий фермер, який зорав це пасовище.

Мешканці, які мають у власності ВРХ звернулись з цього приводу до сільського голови, який запевнив, що територія вже декілька років перебуває у фермера в оренді і він сплачує орендну плату, але як з’ясувалось згодом частину даної території раніше було роздано у паї, а інша частина залишились, як землі резерву.

Усвідомлюючи, що потрібно терміново шукати вихід з безвихідної ситуації сільський голова, як варіант, запропонував долучитися до іншої череди та у присутності громадян, на зборах телефонував до фермера і звертав увагу на те, що заявить на нього у правоохоронні органи за самовільне захоплення землі.

У присутності громади було розіграно ціле шоу!

Але, як показали відповіді на запити публічної інформації офіційно орендованих ділянок у селі одиниці.

Також одним із цікавих моментів є використання не витребуваних земельних ділянок та паїв померлих громадян. Цікавим фактом є те, що ділянки відведені для випасу ВРХ, як «Громадське пасовище» чи ділянка загального користування відсутні взагалі, а випас ВРХ проводиться на розпайовані землі. І от якщо власник паю вирішить зайнятися сільським господарством особисто чи здати у оренду сільгоспвиробнику, то і цього пасовища у громади більше не буде.

Тому мешканці села колективним зверненням звернулись до Сільської ради з метою створення громадських пасовищ на території сільської ради.
Заявили про те, що саме переведення земель у такий стату зможе забезпечити їхні права.

А стосовно сільського голови, який знав, а можливо і замовчував, бо як представник органу місцевого самоврядування повинен був звернутись до правоохоронців при виявленні захоплення чи неправомірних дій.

«Борітеся, поборете…!»

Олексій Станько.


Залишити коментар