Пт. 29 Березня 2024

В Україні значно зросли обсяги продажу цибулі

Цибуля

Якщо раніше Україні експортувала цибулю ситуативно, то у першому кварталі 2020 року з найбільшого гуртового ринку “Шувар” стабільно відвантажували за кордон по 2,4-2,7 тис. тонн цибулі щомісяця. Про це повідомляє аналітичний департамент ринку.

За даними департаменту аналітики гуртового ринку “Шувар”, у березні на майданчику ринку “Шувар” було продано понад 2 тис. тонн цибулі, у порівнянні із лютим обсяг реалізації збільшився на 40%.

Найвища ціна в цьому сезоні – 18-20 грн/кг була зафіксована в кінці березня, а протягом квітня завдяки збільшенню імпорту, цибуля в Україні подешевшала в 1,5 раза.

Станом на середину травня 2020 року на майданчику ринку “Шувар” цибуля врожаю 2019 року продається по 12-13 грн/кг.

“Наша цибуля дедалі стає популярною на міжнародному ринку, за останні 4 роки спостерігається впевнена тенденція до зростання експорту. Дуже тішить картина з експортом в цьому сезоні: якщо раніше ми експортували цибулю ситуативно, то цього року з грудня по березень ми стабільно відвантажували на зовні по 2,4-2,7 тис. тонн цибулі. Завдяки напрацьованим бізнес-стосункам із зовнішніми покупцями українські фермери додають експорт у багаторічну стратегію розвитку виробничих проєктів, тобто концентрація професіоналів у національному овочевому бізнесі продовжує зростати”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар”.

Квітень 2020 року став переламним місяцем у міжнародній торгівлі цибулею в Україні. По березень включно країна активно експортувала цибулю до Молдови, Румунії та Іраку.

Але у квітні обсяг експорту різко впав, натомість імпорт збільшився майже в 3 рази. У другий весняний місяць українські трейдери ввезли до країни в 10 разів більше цибулі, ніж експортували.


Залишити коментар