Чт. 25 Квітня 2024

Коли посуха страшніше вірусу: Україну чекає зменшення надходжень від агроекспорту, – Андрій Ярмак

У поточному році в Україні  можливе зменьшення надходження  від експорту аграрної продукції. Усьому виною посуха, та  критично низький рівень вологи у   ґрунтах. Таку думку висловив економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак в інтерв’ю Hromadske,  – пише Agri-gator

За словами фахівця, наразі в країні «найнижчі запаси вологи за всю історію”.  Окрім того, економіст ФАО  зазначив, що  крім вирощування фуражних зернових, та, можливо, виробництва курятини, яєць і рослинних олій, більшість інших напрямів АПК зазнають прямих втрат від коронакризи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи оговтається після карантину український агротуризм

Також Андрій Ярмак додав,  що з занепокоєнням спостерігає за тим, що Україна після знищення аграрного міністерства практично зникла з переговорних процесів щодо доступу до нових ринків. 

“Більше того, доступи до окремих ринків ми втрачаємо. І галузеві асоціації говорять, що не знають, до кого звертатися з цих питань. У той час ЄС, наприклад, підписав минулого року угоду про вільну торгівлю з В’єтнамом – одним з найперспективніших ринків збуту агропродукції.   Аграрні асоціації давно просять розпочати переговори з цією країною, але тепер наші шанси значно нижчі. Подібних історій багато” – розповідає фахівець.


Залишити коментар