Пт. 19 Квітня 2024

20 травня – Всесвітній день бджіл

Більшість речей та явищ, до яких звикли у вирі щоденних турбот, ми просто вже не помічаємо. Нам здається, що такі природні життєві ресурси, як повітря, вода, ґрунти – це така собі криниця без дна.

Можна черпати і черпати, використовувати та знищувати і ні на мить не задумуватись, що так завжди не буде…
До таких «невичерпних ресурсів» людство віднесло також і медоносних бджіл.

Віками свого існування ці комахи добросовісно виконували покладену на них Творцем функцію – запилення рослин та забезпечення людини цілющими продуктами та ліками.

СЬОГОДНІ БДЖОЛИ ВИМИРАЮТЬ!

Бджоли є наріжним каменем екосистеми, вони є індикатором безпеки існування всього живого в навколишньому середовищі.

Наразі людям не до них, у всіх свої проблеми, не має часу, бізнес, кар’єра, вибори… «Божа комаха», як її ще називають пасічники, еталон мудрості та працьовитості, опинилася під загрозою знищення через безмежну людську жадібність та безглуздя.

Багато віків неймовірно складна екосистема нашої планети існувала в збалансованому стані, аж поки люди не вирішили, що Творець «недосконало» забезпечив їхнє існування.
Все, що з людської точки зору непотрібне, вбивають отрутохімікатами, а що «недосконале» – вдосконалюють генною інженерією.

Отрутохімікати знищують не тільки шкідників, а й їх природніх ворогів, бджіл та інших комах – запилювачів, спричинивши порушення балансу та виникнення хаосу в природному середовищі. Всі шкідливі організми та бур’яни виробляють стійкість до хімічних отрут та провокують подальше «збільшення доз». Мутагенний вплив пестицидів провокує інтесивне зростання нових видів шкідливих організмів, а це в свою чергу потребує виробництва нових хімічних препаратів та сприяє процвітанню агрохімічного бізнесу. Що можна сказати сьогодні про людей, бізнесом яких є виробництво та розповсюдження хімічної отрути, яка вбиває бджіл в катастрофічних масштабах, знищує середовище існування всього живого, та й саму людину? Питання риторичне…

Сьогодні вчені переконані, що безжальне знищення пестицидами природи, як середовища існування, – це шлях до самознищення людства.

За існуючими передбаченнями, якщо невідкладно, найближчим часом в напрямку збереження бджіл не відбудеться належних змін, то впродовж двадцяти років бджоли можуть взагалі зникнути. А за ними – і людство…

Володимир Олексійчук,
відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”.


Залишити коментар