Пт. 29 Березня 2024

Україну завалили імпортною цибулею

Після того, як цибуля в Україні різко виросла в ціні, наша країна скоротила експорт цього овоча, а імпорт, навпаки, наростила втричі. За підсумками квітня 2020 року трейдери ввезли в країну в 10 разів більше цибулі, ніж експортували, тобто Україна перетворилася з нетто-експортера на нетто-імпортера цибулі.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «Інфо-Шувар».

«Масово імпортувати цибулю ми почали відразу щойно ціни пішли вгору – протягом другої половини березня вартість української цибулі зросла майже вдвічі. Але не можна вважати експорт головною причиною подорожчання, найімовірніше такі цінові гойдалки пов’язані з несистемним ставленням до продажу з боку українських фермерів.

Виробники, помітивши підвищений експортний попит, вирішили притримати певні обсяги цибулі і тим самим створили «вікно» для імпорту. Сьогодні наша цибуля змушена конкурувати з продукцією виробників із Польщі, Нідерландів і навіть з ранньою цибулею виробництва Узбекистану. Ціни, звичайно, досить швидко знову впали», – пояснила глава департаменту аналітики ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Втім експерт відзначила також позитивні зміни в торгівлі цибулею в цьому сезоні, адже українська цибуля все ж стає популярнішою на міжнародному ринку. За останні чотири роки спостерігається впевнена тенденція до зростання експорту.

«Якщо раніше ми експортували цибулю ситуативно, то з грудня по березень (2020 року) ми стабільно відвантажували по 2,4-2,7 тис. тонн цибулі. Завдяки напрацьованим бізнес-відносинам із зовнішніми покупцями українські фермери додають експорт в багаторічну стратегію розвитку виробничих проєктів, тобто концентрація професіоналів в національному овочевому бізнесі продовжує зростати», – додала Гетьман.

Найвища оптова ціна на цибулю в цьому сезоні – 18-20 грн/кг – була зафіксована наприкінці березня, а протягом квітня завдяки збільшенню імпорту, цибуля в Україні подешевшав в 1,5 рази. Станом на середину травня 2020 року цибуля врожаю 2019 продається оптом по 12-13 грн/кг.

 


Залишити коментар