Чт. 28 Березня 2024

В Україні починає діяти держрегулювання цін на продукти

Відсьогодні набуває чинностіПостанова Кабміну про державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування та товари протиепідемічного призначення.

Як повідомляється на сайті Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, постанова №341 було опубліковано 8 травня 2020 року в газеті “Урядовий кур’єр” і має набрати чинності через 10 днів, тобто 18 травня 2020 року та діятиме до кінця карантину, передає УНІАН.

Зазначається, що з моменту вступу в силу постанови продавці будуть зобов’язані декларувати зміна роздрібної ціни на ці товари при підвищенні її на 5 і більше відсотків. При запланованому підвищенні цін на 5% і більше, але менш як 10%, застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.

У разі підвищення цін від 10% і більш, але менш як 15%, – застосування ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, а у разі підвищення цін на 15% і більше – нові ціни можна застосовувати щонайменше за 30 днів після декларування.

22 квітня Кабінет міністрів ухвалив рішення про запровадження державного регулювання цін на низку продовольчих товарів і товарів протиепідемічного призначення, необхідних для боротьби з поширенням COVID-19.

До переліку соціально значущих продуктів увійшли: вода мінеральна без газу, птиця (тушка куряча), яйця курячі категорії С1, хліб житньо-пшеничний, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (в плівці), крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, масло вершкове жирністю 72,5%, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з пшеничного борошна вищого сорту). Що стосується товарів протиепідеміологічного призначення, то до них Кабмін відніс антисептики та дезінфікуючі засоби, а також низку ліків.

Крім того, підлягають держрегулюванню двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавиці, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 та FFP3, бахіли, фільтри для масок та інше.


Залишити коментар