Вт. 23 Квітня 2024

Біоетанол в Україні може стати обов’язковим для використання

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг рекомендував до розгляду у першому читанні проект закону щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту (№3356).

Пише SEEDS.org.ua.

“Ідеться про обов’язкове додавання з 1 липня 2021р. до автомобільних бензинів 5 відсотків біоетанолу. Наступного року має бути 6 відсотків, потім 7. На цей відсоток ми стаємо енергонезалежними від постачання нафтопродуктів із-за кордону: з Білорусі ми імпортуємо 38%, із Росії – 37, із Литви – 10, а також із інших країн.

Понад 5,5 мільярда доларів ми витратили минулого року на ці потреби”, – пише народний депутат від “Слуги народу” Олег Семінський на своїй сторінці у Facebook.

“Враховуючи те, що Україна є аграрною державою і щороку б’є рекорди по урожайності, а мова йде саме про виробництво біоетанолу з допомогою нових технологій із зерна та інших біокомпонентів – це нові робочі місця, на підприємствах “Укрспирту” в тому числі. А це – податки, зарплати, соціальні аспекти.

Також ми обумовили питання контролю якості палива, оскільки імпортоване паливо є дуже неякісним – за стандартами “Євро-3”, зі значним вмістом сірки (500 міліграмів на кілограм продукту). Тим часом у Європі в бензинах за стандартами “Євро-4” сірки у 10 разів менше, а за стандартом “Євро-5” – не більше 10 міліграмів.

Нині всі європейські країни потужно розвивають виробництво біоетанолу: Польща – 800 тисяч тонн у рік, Євросоюз загалом – 7 мільйонів тонн. Викиди сірки в повітря там зменшились на ці ж відсотки”, – зазначає нардеп.


Залишити коментар