Пт. 29 Березня 2024

Медова мармуляда – таємний сімейний рецепт луцьких пасічників

Медова мармуляда – не просто смаколик. Це складна медова суміш з довгою історією, купою секретів та горою інгредієнтів.

Що ж то за смаколик такий “медова мармуляда”, як і з чого його роблять в інтерв’ю для SEEDS розповів Володимир Дмитрук, віце-президент Спілки пасічників України, заступник голови “Гільдії медоварів України” та співзасновник центру традиційної культури “Медова хата“.

– Медова мармуляда – звідкіля така диковинка?

– Винайшли цю рецептуру ще 100 років тому назад в Канаді. Це мед, або свіжовідкачаний, або старий мед, правильно розігрітий при температурі не більше 40 градусів, тобто “розпущений” до рідкого стану.

Його змішують кілька діб на спеціальних кремувальних машинах (зараз їх випускають навіть наші українські виробники). Взагалі він називається “крем-мед”. Однак у нас це “медова мармуляда”.

Справа в тому, що кілька років тому, коли ми тільки почали робити цей крем-мед, люди почали питати: а куди той крем втирати? На ручки, на личко? Через це ми вирішили трошки змінити назву, щоб було одразу зрозуміло – цей продукт не косметичний. Це харчовий продукт. Тоді у  нас і виникло на думці слово “мармуляда“, не мармелад, а саме мармуляда. Дещо старовинне слово. 

Створення крем-меду передбачає змішування міксером меду до кремоподібного стану, тобто мед змінює свої фізичні властивості, але не втрачає лікувальних. Згодом ми трішечки “походили” по інтернету і побачили, що можна не просто змішувати меди, а додавати туди різні інгредієнти та отримувати багато різних медових смаколиків.

Зараз у нас вже більше 20 рецептів. Це вже моя дочка і дружина цим займаються. Моя справа – підготувати основу для мармуляди: крем-мед.

– Як роблять мармуляду?

– Береться мед, розпускається до рідкого стану. Це робиться для того, щоб в ньому не було кристаликів. Всі меди, крім акацієвого, кристалізуються. В народі кажуть “засахарюються”, але це не вірно. Просто кристалізація – це нормальний фізичний процес визрівання меду.

Ось цей кристал ми і “розпускаємо”, щоб він розчинився, потім ми перезапускаємо процес – додаємо мед, який має м’які кристали. Наприклад білий весняний мед, в нього дуже м’які кристали. Згодом саме він виступає осередком нової кристалізації. Потім вся ця маса меду матиме такі ж м’які кристали. І тільки потім в цей мед додають різні інгредієнти.

– Яка медова мармуляда найбільш популярна за часів коронавірсу, мабуть з лимоном та імбирем?

– Зараз популярним може бути будь-який продукт, але в тому випадку, якщо знімуть карантин. Інтернет-замовлення йдуть, але то не те.

В нас є  свій магазин в Луцьку, на жаль зараз він закритий. Працюємо тільки за замовленнями. Люди, які знають про лікувальні властивості меду, згодом цікавляться ще й іншими продуктами бджільництва. У нас їх більше 60 видів. І медова косметика і медові напої.

– Як з’явилась назва “Медова хата”. Так називається тільки ваша медова крамничка?

– Це по суті не магазин, а центр традиційної культури “Медова хата”. Він був створений у 2012 році двома родинами пасічників: нашої родина Дмитруків і родина Шотіків. Нам міська рада надала можливість спільно відкрити такий заклад – під палацом культури Луцька у підвальчику надали приміщення, ми там самі зробили ремонт, все обладнали.

Саму назву “Медова хата” ми запозичили у нашого хорошого друга, пасічника Сашка Гриценка з Миколаївщини.

Це справжня сімейна справа. Ми пасічники. На 98% продукції в нашій крамниці – це наша продукція, вироблена на наших пасіках, зроблена нашими руками. І тільки дещо ми докуповуємо, але все воно пов’язане з бджільництвом та медом.

Додайте до свого раціону оздоровчу продукцію бджільництва, зміцніть імунітет і ніякі віруси вам будуть не страшні. Їжте мед, пийте мед і будете здорові. Наша “Медова хата” – здоров’ям багата!

Людмила КАЛИТА
SEEDS.org.ua
  


Залишити коментар