Пт. 26 Квітня 2024

Скільки коштує полуниця у різних регіонах України

Через карантин полуниця здешевшала і знижуватиметься в ціні надалі.

В Україні у продажу з’явилася перша полуниця. Попри карантин регіони з найбільшою кількістю теплиць уже розвезли ягоди по всій країні, пише ТСН.

Полуничний сезон на Херсонщині цього року розпочався на тиждень раніше: тепличну полуницю вже закінчують збирати, а ґрунтову – тільки починають. Цього року люди працюють у теплицях за карантинними стандартами – у масках, гумових перчатках і чіпцях.

За словами співвласниці сімейного фермерського господарства Альони Тертичної, в них працюють тільки постійні працівники, які дотримуються вимог карантину і яким перед роботою вимірюють температуру. Зібрану полуницю відправляють у закритій тарі. Раніше така вимога від торгових мереж була бажаною, а тепер – обов’язковою, щоб уникнути потрапляння інфекції.

Особливості цього сезону – аномально тепла зима і несподівані весняні заморозки. А теплиці опалюються не всі.

“Стали збирати врожай полуниці раніше. Але приморозки, вони, все ж таки, не обійшли ягідників, і велика кількість врожаю, просто вимерзла. І люди боялися її купляти, тому що це не першочерговий продукт для закупівлі в карантині”, – розповіла Альона.

Через коронавірус попит упав, ринки закривалися. На початку карантину ранню ягоду, яка завжди була найдорожчою, здавали гуртом по 60-80 гривень. І це майже на сотню дешевше, ніж у цей же час минулого року. У кінці квітня ціни дещо підскочили, зараз знову впали до 85-90 гривень за кіло. Ягоди з відкритого ґрунту коштуватимуть ще менше. А пік сезону, щоби закупитися на варення, слід чекати у першій половині червня.

Тим часом столичні ринки мають вдосталь полуниці, здебільшого завезеної. Продавці запевняють, що нині ягоди вже дозрівають під сонцем, адже парники знімають.

Вартість на всьому ринку дуже схожа – 170-180. Хоча, кажуть продавчині, нині гривень на 40 підняли.

“Ціна плаває, сьогодні закупівля може бути 100, завтра може 130. А зараз у нас 170”, – розповіла продавчиня Надія Симоненко.

Проте на ринку можна знайти полуницю і по 130 гривень – з Київської області. У супермаркетах – в середньому 150 гривень. Але не в кожному магазині вона є.

В Івано-Франківську на Центральному ринку полуниця є у багатьох овочево-фруктових ятках. Рання – вона уся немісцева – із сусіднього Закарпаття. Домашня ж з’явиться наприкінці травня чи у червні.

За словами продавців, цього року ягода здешевшала – через відсутність громадського транспорту покупців на ринку порівняно небагато, торгівля йде мляво. Тож сьогодні за кілограм в середньому правлять від 100 до 160 гривень – залежно від якості та розміру ягоди.


Залишити коментар