Сб. 20 Квітня 2024

Без українських працівників у Польщі буде катастрофа, – думка

Анджей Гайовнічек, голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів.

Анджей Гайовнічек, голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів.

Польський ринок праці на сьогодні дуже залежний від працівників з України. Без українців неможливо успішно пройти сезон збирання полуниці, адже з другої половини травня на сезонні роботи для збирання м’яких фруктів до Польщі завжди приїжджали сотні тисяч українців.Зараз у багатьох польських підприємствах є величезний дефіцит «робочих рук» через карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Про ситуацію на ринку праці в інтерв’ю УКРІНФОРМУ розповів голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів Анджей Гайовнічек.

«Ми працевлаштовуємо близько тисячі осіб, зокрема, у розпал сезону — до 200 українців. Зараз маємо 20 працівників з України, а це 10-15% від наших потреб», — розповідає польський підприємець.

За словами Анджея Гайовнічека, його компанія нині обмежує виробництво,  бо не має можливості функціонувати через нестачу працівників.

«Я постійно виставляю оголошення про працевлаштування. Мені зараз потрібні 30-40 робітників, але охочих немає. Можливо, вони з’являться через 2-3 місяці, але зараз нема. Не кожен погодиться працювати в полі, у холодильних приміщеннях, адже це — тяжка праця. Зрозуміло, що всі хотіли б сидіти в офісах. До виконання тяжкої фізичної роботи немає багато охочих», — каже голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів.

Від польського уряду місцеві працедавці очікують на допомогу у відкритті кордонів та пом’якшенні карантинних заходів для працівників з України.

«По-перше, було б добре, якби для українців було скорочено термін обов’язкового карантину. Наприклад, просто перевіряти, чи вони мають якісь ознаки зараження — якщо ні, то одразу приступати до праці. По-друге, щоб українські водії мікроавтобусів, які привозять трудових мігрантів, могли в’їжджати й виїжджати з Польщі без обов’язкового перебування на карантині. Таких перевізників багато, але вони не можуть здійснювати регулярні перевезення», — каже поляк.


Залишити коментар