Чт. 28 Березня 2024

Фермери Полісся готові платити сезонним робітникам більше, ніж за кордоном

Українські фермери подекуди готові платити сезонним робітникам у півтора рази більше, ніж іноземні, а отже заробляти можна й без виїзду за кордон. Про це з посиланням на ніжинського “ягідного” фермера Андрія Білого повідомляє прес-служба Чернігівської ОДА.

Пише SEEDS.org.ua.

“За словами керівника кооперативу Андрія Білого, ягідництво – перспективний напрямок для розвитку малого бізнесу у сільській місцевості, який може стати генератором нових робочих місць. Фермер порівняв заробітки сезонних робітників за кордоном з можливостями в Україні.

Іноземні фермери платять заробітчанам приблизно 800 гривень на день при умові виконання щоденного плану збору ягід 90-100 кілограмів. У сезон українські фермери готові платити 1200 гривень на день, якщо робітник буде працювати з такою ж продуктивністю. Тобто, в Україні є можливість заробити більше, не треба їхати за кордон”, – йдеться у повідомленні.

В ОДА розповіли, що фермерське господарство “Ніжин Агроінвест” спеціалізується на ягідництві з використанням повного циклу виробництва: від вирощування саджанців, розсади і ягід (малини, полуниці, обліпихи) – до заморозки та продажу готової продукції.

На ринку працює з 2014 року, входить у топ 4 серед 90 українських виробників ягід. Продукцію реалізує виключно на експорт. Причина – низький попит на заморожену ягоду у вітчизняних рестораторів. Серед іноземних партнерів – Голландія, Польща, Німеччина.

У 2019-му підприємство реалізувало понад 800 т замороженої продукції. З них 75% – це були ягоди власного виробництва, решта – придбані у дрібних фермерів.


Залишити коментар