Чт. 25 Квітня 2024

Вчені створили сорт пшениці адаптований до високих температур

Новий сорт зернової культури здатен зростати за температури до 38° Цельсія.

Вченим з британського Університету Ланкастера вдалося створити новий сорт пшениці, який може успішно розвиватися за високих температур. Про це повідомляє науковий часопис The Plant Journal.

Дослідники навчились штучно вмикати у паростків пшениці так званий процес Rubisco або RCA. Щоб зрозуміти дію, яку спричиняє RCA на рослини, треба згадати, як городина зростає у технологічних теплицях. Там розумні термостати повідомляють кондиціонерам, що їм потрібно вимкнутися після заходу сонця, аби заощадити енергію. Аналогічний процес діє у рослин, він і має назву RCA. Його активація повідомляє ферменту рослини, що відповідає за ріст, про необхідність економити енергію після заходу сонця.

В ході нового дослідження вчені знайшли спосіб штучно активувати RCA, «відв’язавши» тригер вмикання процесу від руху світила на небосхилі. Це відкриття дозволить захистити посіви пшениці від впливу високих температур, через які вони зазвичай засихають і гинуть.

Сорти пшениці Rca 1β, що зустрічаються в природі, мають амінокислоту ізолейцин. Ізолейцин теоретично дозволяє пшениці рости при температурі до 39°C. Але цю можливість у природі не реалізовано, адже пшениця Rca 1β позбавлена ​​механізму активації RCA. Тому рослина зростає при максимальній температурі до 30°C, маючи потенціал розвиватися і при значно жаркіших умовах.

Отже, вчені вирішили створити нову версію пшениці Rca 2β, яка буде здатна самостійного вмикати процес RCA та зростати при температурі до 35°C. Щоб досягти своєї мети, науковці проводили досліди на штамах кишкової палички E.coli. Вона, як і пшениця, містить амінокислоти ізолейцин і метіонін.

Дослідження дозволило винайти новий сорт зернової, який відкриває широкі перспективи вирощування пшениці як в Африці, де вона зростатиме в регіонах з температурним діапазоном від 22°C до 38°C, так і у Європі, клімат якої стрімко змінюється на більш жаркий та посушливий.

Здатність RCA ефективно активуватися при цих температурах допоможе збільшити потенційну врожайність злаку навіть в дуже жарких умовах.


Залишити коментар