Пт. 26 Квітня 2024

В Україні рекордно високі ціни на полуницю

На поточному тижні українські виробники з Південних регіонів приступили до реалізації полуниці з відкритого ґрунту.

Про це повідомляють аналітики проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти“. При цьому, згідно з даними щоденного моніторингу проекту, сезон полуниці з відкритого ґрунту в більшості садівницьких господарств Західного і Центрального регіонів країни суттєво затримується із-за різкого похолодання в квітні місяці.

За словами операторів ринку, сезон полуниці відкритого ґрунту в Україні почався приблизно на тиждень раніше, ніж у минулому році. Але, незважаючи на ранній початок сезону ягоди відкритого грунту, виробники вже зіткнулися з великою кількістю проблем. По-перше – це квітневі заморозки, які в основному пошкодили ранні сорти цієї ягоди. При цьому, садівники Південних регіонів повідомляють про втрати урожаю в межах від 5% до 20%, тоді як виробники Західних регіонів констатують втрати врожаю ранньої полуниці від 50% до 90%. По-друге, практично протягом всієї весни нинішнього року кількість вологи в грунті оцінювалося як недостатній, що теж викликало серйозні побоювання у виробників за якістю врожаю цієї ягоди. Але, останній тиждень «порадував» садівників достатньою кількістю опадів, що негайно негативно позначилося на зборі ягоди відкритого грунту. На сьогоднішній день, багато виробників Південних регіонів не можуть приступити до збору ягоди із-за підвищеної вологості в полях.

«Аномальні погодні умови навесні, включаючи заморозки в період масового цвітіння ранніх сортів полуниці, а також тривалі дощі в період збирання, негативно позначиться на врожайності. У результаті ми очікуємо зниження виробництва полуниці в Україні, що може надати підтримку більш високих цін на цю ягоду в поточному сезоні», – озвучив Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Всі ці фактори призвели до того, що на сьогоднішній день перші партії полуниці надходять у продаж за ціною 80-110 грн/кг ($2,97-4,08/кг), що в середньому 2,3 рази дорожче, ніж на початку сезону минулого року. При цьому, багато виробників планують і надалі утримувати ціни на достатньо високому рівні. Своє рішення вони аргументують, по – перше значними втратами врожаю ранніх сортів полуниці, по-друге – якщо почнеться сезон дощів, то це позначиться на якості ягоди і на термінах її дозрівання.


Залишити коментар