Пт. 29 Березня 2024

Зміїна ферма та плантації салату: ТОП-5 незвичайних ферм біля львова

Неподалік Львова можна натрапити на ферму, де вирощують банани, або ж хробаків. Tvoemisto.tv зібрало в підбірку незвичні господарства поблизу Львова.

Зміїна ферма

У червні цього року біля Львова запрацювала перша в Україні зміїна ферма. Плазунів там вирощують у спеціальних вольєрах, аби за кілька років продати дорогий і вишуканий делікатес, яким є зміїне м`ясо.

Ірина Юськевич — співвласниця першої в Україні зміїної ферми. Розводити незвичний продукт її наштовхнули подорожі до країн Азії. Саме там вона вперше спробувала зміїне м’ясо і придумала, що цим можна заробити і вдома.

Полунична ферма

Колишній будівельник та боєць АТО Микола Стецьків, повернувшись з фронту, організував під Львовом у селі Новосілка сімейну полуничну ферму «ФайнаBerry». Свій бізнес чоловік почав з 10 соток землі та чотирьох грядок полуниці. Зараз на його полуничних плантаціях ростуть понад 20 тисяч різносортних саджанців. З чого починається життя фермера та як не опускати руки в найскладніших ситуаціях – Микола розповідав інтерв`ю Tvoemisto.tv.

Салатна ферма

Щотижня у величезних теплицях Буську збирають тридцять тисяч кущів салату. Цілий рік тут підтримують температуру 25 градусів, а комп’ютерна програма вирішує, коли га саджанці потрібно світити сонцю, падати дощу, регулює вміст мікроелементів у воді. Ці теплиці компанії «Галіція Грінері», комерційним директором якої є нідерландець Майкл Хондерс.

5 років тому він вирушив з командою нідерландських фермерів до Казахстану, України та Грузії, щоби вирощувати овочі за сучасними технологіями. Батавія, лолло росса, фрізе, рукола, ромен — це не повний перелік видів салату, які тут вирощують.

Ферма хробаків

Львів’янка Тетяна Чучко верміферму заснувала понад десять років тому, використавши матеріали, «які можна знайти на кожному смітнику»: ящик, целофановий пакет, мішок. В Америці продаються готові комплекти для верміферми, проте, поки їх довезуть до України, ціна зростає до трьох з половиною тисяч гривень. Головне, що потрібно для створення верміферми – органічні відходи, які каліфорнійські хробаки переробляють на біогумус.

За статистикою пересічна українська родина на рік виносить на смітник близько півтонни органічних відходів. Тетянина, натомість, не викидає їх узагалі.

Бананова ферма

У селі Липники Пустомитівського району, що за 10 км від Львова, почала працювати перша бананова ферма. Загалом на ній вирощують близько 30 видів екзотичних рослин. Серед найпопулярніших: банани, кавові дерева, лимони, лайми, кумкват та гранати.

44-річний Андрій Труш розпочав вирощувати екзотичні рослини близько 2,5 років тому. На фермі він вирощує понад десяток саджанців бананів у місяць. Всі екзотичні рослини чоловік продає і розповідає, що наразі його клієнтами є переважно дизайнери, які купують дерева для прикраси приміщень

Ольга Коваль


Залишити коментар