Пт. 29 Березня 2024

Закон про обіг сільськогосподарської землі дозволяє передати переважне право, – юрист

Закон про обіг сільськогосподарської землі дозволяє передати переважне право, що видається доцільним, адже спочатку купувати землю зможуть лише фізичні особи, громадяни України.

Про це повідомила керуючий партнер Martyniv Law Firm, керівник податкової практики Андріана Мартинів на юридичному Телеграм-каналі AgriTax.

«Більшість землі орендують юридичні особи. Якщо це «ваша» юридична особа, а передача переважного права – формальність, то наразі слід діяти за таким трансфером:  письмово повідомити власника землі, письмово укласти угоду про передачу переважного права. Якщо основний договір був нотаріальний, то й угода про передачу також нотаріальна», – зазначиа Андріана Мартинів.

Вона також повідомила, що на практиці може і не бути окремої угоди, правочину про передачу переважного права. Ці положення можуть бути інтегровані в договір купівлі-продажу землі.

«Якщо ж трансфер «бізнесовий», то передати переважне право можна, але змусити власника продати його «не-орендарю» – ні. Лише власник може розпоряджатися – продавати чи не продавати», – зауважує юрист.

Додаткові гарантії та процедури реалізації переважного права, в тому числі й на торгах, має забезпечити законопроєкт №2194, який уже прийнятий у першому читанні.


Залишити коментар