Чт. 28 Березня 2024

Виробників картоплі в ЄС чекає непростий сезон

Через обмеження використання в картоплярстві деяких речовин, зокрема диквату та хлорпрофаму, наступний картопляний сезон в ЄС може бути непередбачуваним.

Пише ІЦ УАК за матеріалами AgroTimes

Ситуацію можуть ускладнити наслідки Brexit та збільшення площ під картоплею в новому сезоні.

Про це у своєму прес-релізі повідомила Асоціації виробників картоплі Північно-Західної Європи (NEPG).

Повідомляється, що нові обмеження можуть вплинути на собівартість виробництва, адже мова про використання поширених у картоплярстві речовин. Дикват –– контактний десикант для підсушування рослин перед збиранням урожаю і часткового знищення бур’янів. Через його заборону виробники будуть змушені шукати альтернативу або змінювати технологію.

Ще більших неприємностей галузі може завдати заборона хлорпрофаму (або CIPC), який використовували для зупинки росту паростків картоплі в сховищах шляхом післязбиральних обробок врожаю. Така заборона особливо вдарить по тих виробниках, які закладали бульби на тривале зберігання. У зв’язку з цим можливе надходження восени на ринок значної кількості продовольчої картоплі, адже фермери не матимуть певності, чи зможуть її зберегти.

Як очікується, заборона викличе серйозні проблеми в секторі. Витрати на збереження якості картоплі у європейських виробників очікувано зростуть, тоді як CIPC все ще буде дозволений в США і Канаді, що є головними конкурентами ЄС на світовому ринку. Нагадаємо, до 8 січня 2020 року держави-члени ЄС повинні були відкликати дозволи на засоби захисту рослин, що містять хлорпрофам як активну речовину.

Також повідомляється, що в п’яти основних країнах –– виробниках картоплі в ЄС площі під товарними бульбами за останні роки зросли на 6,5%. Хоча попит з боку більшості переробних підприємств на континенті зростає, обсяги вирощування зростають іще швидше. Якщо тенденція збережеться, додаткові обсяги будуть тиснути на ринок.


Залишити коментар