Пт. 29 Березня 2024

В Україні призупинено приватизацію держпідприємств

В умовах світової економічної турбулентності, спричиненою епідемією COVID-19, наразі приймаємо рішення утриматися від виставлення на приватизаційні аукціони об’єкти великої приватизації та державні підприємства до стабілізації ситуації на фінансових ринках. Про це повідомив на своїй Facebook сторінці Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко, пише agronews.ua.

«Політичний курс на приватизацію та залучення інвестицій в економіку України залишається незмінним: не стратегічні об’єкти та надлишкове майно повинні бути передані на чесних та конкурентних аукціонах компетентним інвесторам. Досвід країн, що пройшли етапи приватизації, показує, що на вкладений євро або гривню в придбання активу, інвестор ще вкладає 4–6 євро/гривень в модернізацію підприємства, розбудову занедбаних об’єктів, створюючи робочі місця та базу для оподаткування», – пояснює Дмитро Сенниченко.

Голова Фонду держмайна зазначив, що продовжується підготовка підприємств до залучення інвесторів. Проводяться аудити та розробка маркетингових матеріалів для найшвидшого виставлення на аукціони об’єктів одразу після подолання кризи.

 Що стосується малої приватизації:

«Тисячі невеликих об’єктів малої приватизації: лазні, гаражі, занедбані будиночки, непрацюючі об’єкти, незавершене будівництво – це об’єкти для інвестицій малого та середнього бізнесу, об’єкти для інвестування заощаджень. Як показує досвід попередніх кризових ситуацій, зокрема глобальної світової кризи 2008 та спаду економічної активності в Україні у 2014 році, українці, малий та середній бізнес охоче інвестують в об’єкти нерухомості. Мовою економічної теорії – приватизація це перетворення непродуктивних активів на продуктивні», – коментує Сенниченко.

Він додав, що під час недовіри до світових валют та волaтильністю на фінансових ринках приватизація невеликих об’єктів нерухомості — це можливість для простих українців зберегти заощадження та одночасно зробити інвестицію у власну країну.


Залишити коментар