Пт. 19 Квітня 2024

ФАО ООН вважає, що епідемія Covid-19 може розвалити світову систему продовольства

Поширення вірусу Covid-19 та посилення заходів для боротьби з ним в найближчі кілька місяців суттєво посилить навантаження на глобальну систему продовольства, – вважають у ФАО ООН.

Нова хвороба стала світовою проблемою, яка загрожує не лише життю людей, але й джерелам існування. Вона одночасно змінює і попит, і пропозицію продовольства. Запровадження карантинів, закриття кордонів та закладів торгівлі й послуг зменшують доступність якісних та різноманітних продуктів, особливо в країнах, що найбільше страждають від вірусу.

Планета отримає продовольчу кризу, якщо не будуть вжиті заходи для захисту найвразливіших груп населення та підтримки функціонування глобальних ланцюжків поставок продовольства.

Наразі 820 млн людей у світі відчувають хронічний голод, з яких 113 млн – гостру нестачу продовольства, яка загрожує їх життю та робить залежними від зовнішньої допомоги для виживання. Ці люди не справляться з можливою кризою та втратять доступ до продуктів.

Якщо Covid-19, присутній вже у 100 країнах, пошириться 44 країнами, що потребують зовнішньої допомоги продуктами, або 53 країнами, де мешкають 113 млн людей з гострою нестачею продуктів, більшість систем охорони здоров’я відчує дефіцит ресурсів та можливостей, що призведе до трагедії.

Вразливими у ФАО вважають не лише країни, де спостерігається голод чи інші кризи, але й малі фермерські господарства, які можуть втратити можливість обробляти землю та доступ до ринків задля продажу своєї продукції. Крім того, 85 млн дітей в країнах Латинської Америки та Карибського басейну втратили шкільне харчування, яке для них є основним джерелом стабільного отримання їжі.

Нагадаємо, що спалах вірусу Ебола у С’єрра-Ліоне у 2014-2016 рр завадив фермерам зібрати врожай й доставити його на ринки через обмеження пересування та дефіцит робочої сили, що різко посилило голод в регіоні.

Ланцюг поставок продовольства – це складна мережа, до якої входять виробники, транспорт, переробні підприємства та ін. Наразі запроваджені карантинні заходи майже не вплинули на її роботу. Але пропри значні запаси зерна та гарні перспективи майбутнього врожаю вже зараз можна очікувати зниження виробництва високоцінних продуктів, наприклад, фруктів та овочів, а також м’яса.

Вже виникли проблеми в логістиці, пов’язані з неможливістю переміщення продуктів. Зменшення доступності кормів негативно впливає на тваринництво. Дефіцит працівників зупинить переробку продуктів.

Враховуючи вищенаведене, вже з квітня-травня можуть початися збої у поставках продовольства. Ціни на м’ясо, фрукти та овочі можуть різко вирости.

На початку епідемії спостерігалося панічне зростання попиту, проте слідом за падінням доходів населення він поступово знижуватиметься, що призведе до скорочення виробництва.


Залишити коментар