Троянда — тендітна декоративна рослина, за якою потрібен регулярний і якісний догляд. У іншому випадку квітку атакують шкідники та грибкові захворювання, інформує Ukr.Media.

Профілактика — головний захист

Правильний догляд і увага дозволять зміцнити імунітет квітки та дадуть їй можливість самостійно впоратися з хворобами. Ось деякі профілактичні заходи:

Температура

Ця примхлива кімнатна рослина може витримати підвищення температурного режиму до 30 градусів за умови, що її щодня обприскуватимуть і рясно зволожуватимуть.

Полив

Під час активного зростання і квітнення (навесні, влітку) троянда потребує регулярного, рясного зволоження. Поливати її потрібно раз на тиждень, використовуючи м’яку і відстояну воду. Зволожувати ґрунт потрібно лише за умови, що верхній його шар просох на глибину у 2-3 см.

Вологість повітря

Для кімнатної троянди ці показники повинні бути у межах 60-70 %. Сухе повітря — це основна причина розвитку хвороб і появи шкідників. Для того, щоб підвищити вологість, можна розставити біля культури ємності з водою. Також позитивно позначається на рослині нетривалий теплий душ, який можна робити раз на тиждень.

Підгодівля

Під час формування бутонів і під час квітнення рослину потрібно полити рідкими комплексними добривами, спеціально призначеними для кімнатних троянд (Агрікола, сульфат калію). Про періодичність і дозування можна дізнатися з інструкції на упаковці.

Для запобігання розвитку грибкових хвороб можна обприскати троянду фунгіцидами: Фітоспорином-М, Спорбакетрином. Досить робити це раз на місяць.

Лікування грибкових хвороб

Визначити грибок на рослині легко за наступними симптомами:

  • потемнішало стебло;
  • з’явилися плями коричневого або бурого кольору;
  • троянда скидає листя.

На початковій стадії розвитку можна скористатися перевіреними народними засобами:

Марганцівка

Слід розвести у 10 л води 3 г препарату, розмішати і обприскати рослину. За необхідності маніпуляцію повторити через 2-3 дні.

Содовий розчин

У 4 л води розчинити 1 столову ложку соди, ½ чайної ложки господарського мила. Розчином ретельно полити і обприскати квітку. Повторну обробку провести через 7 днів.

За наявності сильного ураження не обійтися без обробки фунгіцидами (Топаз, Фітоспорин-м), а також біофунгіцидами (на основі бактерій, хімічні компоненти відсутні). Обприскування потрібно проводити до і після квітнення з інтервалом у 10-15 днів.

Якщо захворювання виникло у холодну пору року або у результаті штучного зниження температури, то троянду потрібно розташувати у приміщенні, у якому температурний режим становитиме 14-16 градусів. При цьому частоту поливу слід скоротити.

Якщо грибкове захворювання — це результат перезволоження ґрунту, то необхідно дістати квітку з ємності, обрізати уражене коріння і пересадити троянду у новий, заздалегідь оброблений субстрат.

Позбавлення від шкідників

Спочатку можна промити рослину під проточною водою або з використанням мильного розчину. Подібні дії повторити через 7-10 днів. Для боротьби з багатьма шкідниками цієї процедури зазвичай достатньо, але не для павутинного кліща.

Ця комаха швидко розмножується, а її личинки тривалий час можуть існувати поза декоративною культурою. Щоб позбутися комахи, важливо обробити не лише троянду, але ще й ґрунт, горщик та рослини, що стоять поруч.

На початковій стадії ураження можуть впоратися інсектициди або зелене мило (достатньо 1-2 обробок). У важких випадках обробку необхідно проводити щотижня протягом 2 місяців.

Не менш ефективні такі народні засоби:

Часник

З’єднати 10 л води, 300 г подрібненого часнику. Настоювати 1 добу, відфільтрувати і обприскати кущі. За необхідності дії повторити через тиждень.

Мильно-спиртовий розчин

Розчинити 30 г мила на 1 л окропу, додати 20 мл спирту. Розчином потрібно обробити рослину, а також верхній шар землі.

Відвар з коріння цикламена

Залити 50 г коріння 500 мл води, відварити його і дати йому охолонути. Розчином протерти листя і стебло. Через 5 днів маніпуляцію потрібно повторити.