Пт. 26 Квітня 2024

19 березня – день повернення лелек

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відповідно до народних спостережень 19 березня – це день, коли прилітають лелеки. За повір’ями, вони приносять на своїх крилах холод, тому зазвичай у третій декаді березня спостерігається зниження температури. Синоптики у своїх прогнозах більш прагматичні, однак нехтувати народними прикметами остаточно не варто.

 

Лелека серед українців – шанований птах. Втім, не лише у нас. Його поважають також в Польщі, Білорусі, Молдові та інших країнах. Зображення лелеки використовують у символіці та наносять на різноманітні герби.

У народі лелек називають бузьками і намагаються всіляко сприяти їхньому добробуту. Руйнування гнізд цих птахів неприпустиме. Поселення лелек біля дому вважається добрим знаком. Якщо ж бузьки покидають подвір’я – це не дуже хороша прикмета.

IMG_0631

В українському епосі із лелеками пов’язано чимало легенд. Згідно з однією, жив колись чоловік на ім’я Бузько. У ті часи намножилося чимало гадюк і комах. Божа Матір попросила Всевишнього, щоб очистив від них землю і воду. Бог зібрав усю погань у мішок і доручив Бузькові кинути лантух у безодню. Та Бузько розв’язав мішок, і нечисть розповзлася. За це Бог перетворив чоловіка на птаха. І наказав йому: доки не визбираєш усіх плазунів, сарану та інших комах – не бути тобі людиною.
Відтоді лелеки селяться лише біля добрих людей, аби боронити їх від нечисті. Вважається, що лелече гніздо на подвір’ї приносить щастя, удачу та добробут.

Василь Приндак


Залишити коментар