Власник свиноферми втратив на її території крокомір і не міг його знайти. Чоловіка випередила хитра свиня. Кнур виявився великим знавцем хімії та примудрився за допомогою знахідки знищити ферму свого господаря, спаливши її майже до кінця. І таку диверсію змогла б вигадати не кожна людина, інформує Ukr.Media.

На фермі Брамама неподалік від міста Лідс, графство Йоркшир, Великобританія, вдень, у суботу, 7 березня, спалахнула пожежа. Господар ферми відразу ж викликав рятувальників, і пожежній бригаді, яка приїхала, довелося наполегливо попрацювати, щоб врятувати майно свинаря. Під загрозою опинилася територія усього свинокомплексу.

До того часу, як приїхали рятувальники, полум’я охопило вже 800 квадратних фунтів (75 квадратних метрів) у чотирьох загонах для свиней. Горіла і солома, розкидана територією між ними. Пожежники змогли швидко ліквідувати загоряння, звільнивши з хлівів усіх свинок, завдяки чому жодна тварина не постраждала. Вдалося уникнути людських жертв.

Після успішного гасіння пожежі за справу взялися експерти Пожежної та рятувальної служби Північного Йоркшира, які спробували встановити, що могло викликати загоряння на території, де немає нічого, крім голих стін, свиней та корму для них. Встановити джерело загоряння було неважко — воно знаходилося біля одного з загонів, але причина займання виявилася дуже несподіваною. Вогонь спалахнув від звичайного крокоміра.

Фермер не повірив пожежникам, але зізнався, що деякий час тому повісив крокомір на одну з свиней, щоб відстежувати її пересування, проте втратив його і довго не міг знайти, подумавши, що погано закріпив трекер. Подальший шлях гаджета відновили рятувальники — за їх версією, одна з свиней зірвала крокомір з випробуваної тварини та потягла його у хлів, де вже інший кнур вирішив ним поласувати. Трохи пожувавши його і пошкодивши герметичність батарейок, свиня проковтнула пристрій. Через якийсь час з’їдене покинуло шлунок тварини природним шляхом і виявилося похованим під купою гною, де мідь вступила у реакцію з продуктами розкладання залишків їжі, але це була ще не небезпечна реакція — каталізатором пожежі став кисень. Мабуть, якийсь зацікавлений кнур порпався у землі і розкопав пожований крокомір. Після контакту з киснем реакція продовжилася, корпус батарейки нагрівся до високої температури і підпалив солому, яка лежала навколо.

За словами пожежників, тварини стають причиною пожеж досить часто, але свині — не найвідоміші чотириногі піромани.