Чт. 25 Квітня 2024

Лавандова плантація на п’ятий рік забезпечує 200% рентабельності

За останні роки в Україні з’явилося кілька невеликих лавандового плантацій. Фермери експериментують з лавандою та лавандином у Закарпатті, Київській та Одеській областях.

Про це повідомляють в Українському проєкті бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP.

«Фермери шукають нові прибуткові культури. Лаванда відноситься до таких, свіжа зараз на трав’яному ринку коштує 45-60 грн. за кг, сушена – 120-180 грн», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рентабельність лавандового бізнесу (реалізація вирощеної лаванди) на третій рік після посадки складе близько 36%. Через п’ять років вона досягає 200%.

«При вмілому веденні лавандового бізнесу можна отримувати хороший дохід від реалізації сировини споживачеві. Попитом користується не тільки надземна частина рослин (пелюстки, насіння, листя, стебла), але і навіть висушені корінці лаванди, з яких готують порошок для лікування бронхіальної астми та інші ліки», – зазначає завідувач кафедри рослинництва і садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Олег Коваленко.

За його словами, вирощуючи лаванду в промислових масштабах, вигідно займатися її переробкою, оскільки саме лавандова олія і гідролат, а також косметичні та лікувальні засоби з них, приносять найбільший прибуток.


Залишити коментар