Пт. 29 Березня 2024

Українці стали менше споживати картоплі

Україна на сьогодні має потужності зі зберігання картоплі на рівні 300 тис. тонн за мінімально необхідного рівня для задоволення внутрішніх потреб – 1,5 млн тонн, повідомила директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

“На сьогодні в Україні є картоплесховища на 300 тис. тонн. За останні п’ять років сховища на 350 тис. тонн втратили придатність до використання. Внутрішня потреба становить щонайменше 1,5 млн тонн”, – сказала вона на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна”.

За словами Руженкової, цього року на розвиток садівництва держава планує виділити з бюджету 400 млн грн, і в рамках цієї програми виробники картоплі бачать потенціал використання коштів на компенсацію будівництва сховищ.

“Якщо на наші потреби залишиться близько 200 млн грн (із загального обсягу коштів за програмою з питань садівництва) – ми будемо щасливі. Ми побудуємо картоплесховища на 100 тис. тонн й Україна зможе хоч трохи знизити дефіцит. На 100 тис. тонн сховищ із нуля необхідно майже EUR23 млн і ми можемо це побудувати, ґрунтуючись на опитуваннях асоціації”, – зазначила директор асоціації.

Вона зауважила, що до 2014 року внутрішнє споживання картоплі в Україні оцінювалося в 7 млн тонн, наразі становить приблизно 4,5 млн тонн за виробництва на рівні 20 млн тонн. 95% картоплі вирощують на присадибних ділянках. Переробні потужності в Україні становлять лише приблизно 250 тис. тонн картоплі. Україна експортує невеликі обсяги переважно до Молдови, імпортує близько 270 тис. тонн із РФ і Білорусі.

Руженкова звернула увагу на те, що з середини 2017 року країни Митного союзу впровадили загальні карантинні правила, якими обмежили ввезення картоплі на свою територію.

“Тоді, коли Україна не може вільно експортувати картоплю до Білорусі, РФ і ЄС, є деякі вимоги (Україна має отримати сертифікат країни вільної від карантинних організмів), на імпорт картоплі такої заборони немає, і вона безперешкодно потрапляє на український ринок”, – пояснив директор ТОВ “Агріко Україна” Микола Гордійчук, додавши, що картопля є підкарантинним об’єктом.

Він зауважив, що над цим питанням асоціація працює спільно з Держпродспоживслужбою, однак Україні як члену СОТ, щоб впровадити дзеркальні заходи, необхідний час.

У червні 2019 року Європейська Комісія запропонувала Україні зробити пілот і вийти на ринок ЄС (в ЄС також працюють загальні карантинні правила).

“Нам надіслали список карантинних організмів, на які потрібно перевірити підприємства. Ми зібрали тестову групу з семи господарств, які проходили перевірку на 1 тис. га промислових насаджень. На сьогодні ми маємо два господарства, які готові експортувати до ЄС, інші – в процесі” , – зауважила голова асоціації.

Власник ФГ “Аделаїда” Сергій Рибалко зазначив, що витрати на виробництво картоплі оцінюються в 130-150 тисяч. грн на гектар.

“Відсутність картоплесховищ, інфраструктури, допомоги в розвитку професійного виробництва картоплі в Україні призведе до того, що ця галузь прийде в занепад”, – констатував він.

Водночас він зазначив, що перспектив для зростання цін на картоплю в новому сезоні немає. Цього року, за словами Рибалка, ціни на картоплю були близько 10-12 грн за кг, у магазинах доходили до 15-18 грн за кг.

Українська асоціація виробників картоплі об’єднує 38 підприємств. Підприємства вирощують картоплю на площі 9 тис. га.


Залишити коментар