Українці стали менше споживати картоплі

Українці стали менше споживати картоплі

Україна на сьогодні має потужності зі зберігання картоплі на рівні 300 тис. тонн за мінімально необхідного рівня для задоволення внутрішніх потреб – 1,5 млн тонн, повідомила директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

“На сьогодні в Україні є картоплесховища на 300 тис. тонн. За останні п’ять років сховища на 350 тис. тонн втратили придатність до використання. Внутрішня потреба становить щонайменше 1,5 млн тонн”, – сказала вона на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна”.

За словами Руженкової, цього року на розвиток садівництва держава планує виділити з бюджету 400 млн грн, і в рамках цієї програми виробники картоплі бачать потенціал використання коштів на компенсацію будівництва сховищ.

“Якщо на наші потреби залишиться близько 200 млн грн (із загального обсягу коштів за програмою з питань садівництва) – ми будемо щасливі. Ми побудуємо картоплесховища на 100 тис. тонн й Україна зможе хоч трохи знизити дефіцит. На 100 тис. тонн сховищ із нуля необхідно майже EUR23 млн і ми можемо це побудувати, ґрунтуючись на опитуваннях асоціації”, – зазначила директор асоціації.

Вона зауважила, що до 2014 року внутрішнє споживання картоплі в Україні оцінювалося в 7 млн тонн, наразі становить приблизно 4,5 млн тонн за виробництва на рівні 20 млн тонн. 95% картоплі вирощують на присадибних ділянках. Переробні потужності в Україні становлять лише приблизно 250 тис. тонн картоплі. Україна експортує невеликі обсяги переважно до Молдови, імпортує близько 270 тис. тонн із РФ і Білорусі.

Руженкова звернула увагу на те, що з середини 2017 року країни Митного союзу впровадили загальні карантинні правила, якими обмежили ввезення картоплі на свою територію.

“Тоді, коли Україна не може вільно експортувати картоплю до Білорусі, РФ і ЄС, є деякі вимоги (Україна має отримати сертифікат країни вільної від карантинних організмів), на імпорт картоплі такої заборони немає, і вона безперешкодно потрапляє на український ринок”, – пояснив директор ТОВ “Агріко Україна” Микола Гордійчук, додавши, що картопля є підкарантинним об’єктом.

Він зауважив, що над цим питанням асоціація працює спільно з Держпродспоживслужбою, однак Україні як члену СОТ, щоб впровадити дзеркальні заходи, необхідний час.

У червні 2019 року Європейська Комісія запропонувала Україні зробити пілот і вийти на ринок ЄС (в ЄС також працюють загальні карантинні правила).

“Нам надіслали список карантинних організмів, на які потрібно перевірити підприємства. Ми зібрали тестову групу з семи господарств, які проходили перевірку на 1 тис. га промислових насаджень. На сьогодні ми маємо два господарства, які готові експортувати до ЄС, інші – в процесі” , – зауважила голова асоціації.

Власник ФГ “Аделаїда” Сергій Рибалко зазначив, що витрати на виробництво картоплі оцінюються в 130-150 тисяч. грн на гектар.

“Відсутність картоплесховищ, інфраструктури, допомоги в розвитку професійного виробництва картоплі в Україні призведе до того, що ця галузь прийде в занепад”, – констатував він.

Водночас він зазначив, що перспектив для зростання цін на картоплю в новому сезоні немає. Цього року, за словами Рибалка, ціни на картоплю були близько 10-12 грн за кг, у магазинах доходили до 15-18 грн за кг.

Українська асоціація виробників картоплі об’єднує 38 підприємств. Підприємства вирощують картоплю на площі 9 тис. га.


Залишити коментар