Чт. 28 Березня 2024

Кооператив з Буковини успішно продає зібрані гриби за кордоном

Українські гриби від буковинського виробника продають до багатьох країн, їх можна побачити на полицях багатьох супермаркетів України. За сезон чернівецький кооператив переробляє до 20 тонн продукції, а мешканці можуть заробляти від тисячі гривень на день.

Заснували кооператив 33 мешканці Путили та сусідніх буковинських сіл. Керує підприємством Сергій Терен. Як він розповідає, селяни переважно збирають гриби для власних потреб, а реалізовувати залишки десь на ринках чи в мережах магазинів не можуть – кооператив став альтернативою, – пише seeds.org.ua.

Він переконаний, що Україна за допомогою кооперації може успішно розвиватися, бо кооперація — це інструмент розвитку сільської місцевості.

На реалізацію проекту пішло півроку. Отримали грант на 600 тисяч гривень і вже у 2015 році почали переробляти гриби, які збирали люди. Нині у кооперативі працюють 30 місцевих мешканців, а роботу дали тисячам. Коли в перший рік отримали обладнання, то заробили 1,5 мільйона гривень, які просто роздали.
Стосовно цін, то упаковка заморожених грибів коштує від 30 до 120 гривень, сушені — від 48 гривень. І це продукція, що росте в екологічно чистому регіоні: білі гриби, боровики, лисички, підберезники, підосичники, сироїжки, рижики.

За словами голови, є і ризики. Одного разу відправили гриби в Ізраїль і не вистачало 10 кілограмів лисичок. Тому докупили їх через Інтернет у Житомирі. А в Ізраїлі виявили підвищений рівень радіації саме у цих лисичках. Тому всю партію знищили. Але кооператив працює далі, і намагається прорватися на щільні, але великі ринки світу.


Залишити коментар