Пт. 19 Квітня 2024

На Черкащині виготовляють елітні крафтові сири

Унікальне виготовлення в екологічних умовах, неперевершений смак та повноцінне задоволення споживачів. Це – про сироварню «Пані Коза» сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Обиштинові зорі», що в с. Первомайське Черкаського району. Про це повідомила прес-служба Черкаської облдержадміністрації.

Буратта, халумі, моцарелла, рікотта, шевр, кротен. У цілому близько двох десятків видів крафтових сирів виготовляють у цій сиромайстерні за принципами натурального сироваріння. Започаткували тутешню справу рік тому подружжя Ігор та Вікторія Бойправ. Вони – переселенці з Криму, і нині в нашому регіоні всією родиною розвивають сирне виробництво.

До сироварні завітали т.в.о. голови ОДА Тарас Висоцький разом із директором обласного Департаменту АПР Ігорем Колодкою, районними керівниками.

Зауважимо, в межах обласної Програми підтримки розвитку кооперативів до 2020 року СОК «Обиштинові зорі» одержали з обласного бюджету 299,6 тис.грн. Із районного виділили 30 тис.грн, також 98,4 тис.грн внесли самі члени кооперативу.  – Відтак на майже 450 тис. грн нам вдалося придбати необхідне для сироварні обладнання, – розповіла пані Вікторія. – Зокрема, сироробний котел, пневматичний прес, охолоджувач молока, прес для сиру, аналізатор для молока та ін. Без цього всього не може якісно працювати жодне сироробне виробництво. Загалом у тиждень ми переробляємо до 1-1,2 т коров’ячого молока та 200 л козячого. Утримуємо більше ста кіз різних порід, приміром, зааненська, альпійська, ламанча.  За словами господині, 70% усього виробництва припадає саме на моцареллу. Як вона «народжується» в тутешніх умовах продемонстрували гостям.


Залишити коментар