Пт. 26 Квітня 2024

Чому український виноград і яблука кращі від європейських

Український фермер В’ячеслав Онищенко майже 20 років займається вирощуванням плодових культур, які не тільки не поступаються європейським сортам, а й навіть кращі за них, повідомляє uatv.ua.

“Мені подобається працювати на землі, я енергетично підзаряджаюсь, коли бачу, як усе зростає, розвивається, приємно бачити плоди своєї роботи, приємно чути, як співають птахи, як іде дощ”, – розповідає герой нашої програми.

За його словами, любов до рослин передалася йому від батьків, які займалися цим непрофесійно.

“У 1997 році ми відкрили садовий центр, основною спеціалізацією був виноград. Тоді попит на цю культуру був дуже великим, а посадковий матеріал – у дефіциті. І ось, використовуючи той досвід, який був напрацьований батьком за багато років, застосувавши, скажімо так, науковий підхід, ми почали вирощувати саджанці дуже високої якості й розширили асортимент сортів. Загалом, ринок ми наповнили”, – говорить В’ячеслав Онищенко.

У колекції фермера зараз є близько 80 сортів винограду. Сорти, як правило, укривні, 70% столового напрямку для споживання в свіжому вигляді та для приготування родзинок. Також є сорти технічного напряму для переробки на соки, вино, джеми.

“Споживання винограду зростає дедалі більше. В Україні налічується близько 360 ферм, які займаються його вирощуванням. Розглядаючи структуру експорту, Україна найбільше експортує в Білорусь – 83,3% всієї продукції йде на експорт, ще 14,9% – до Латвії”, – розповідає маркетинговий аналітик Катерина Бенівська.

“На нашій дільниці росте 6 сортів яблунь зимового терміну дозрівання, які можуть зберігатися в звичайних умовах без застосування спеціальних технологій, лежати до 5-6 місяців. Це такі сорти, як Муцу, Редчіф, Джонаголд, Фуджі, Чемпіон, ранет Симиренка”, – каже фермер.

Яблука В’ячеслава Онищенко становлять серйозну конкуренцію європейським, тому що в них набагато менше пестицидного навантаження, менше пестицидів у плодах.

“Україна є одним із провідних світових виробників яблук. У даній сфері працює понад 1000 фермерських господарств. Пропозиція яблук сильно перевищує як внутрішній попит, так і експортні поставки”, – відзначає Олександр Соколов, керівник консалтингової компанії.

Український фермер впевнений, що потрібно завжди йти в ногу з вимогами ринку, і якщо торік переважали червоні яблука, то в цьому чи в наступному будуть потрібні яблука зелені. Щоб відповідати вимогам ринку, можна проводити операції перещеплення дерев, щоб не розкорчовувати наявні насадження.

В’ячеслав Онищенко планує закласти 50 га інтенсивного саду з імунними сортами, які дають значно більше плодів.


Залишити коментар