Як зробити пиріжки, щоб вони “росли”
Ілюстративне фото з мережі.
Багато хто хоче приготувати м’які, повітряні пиріжки, але часто результат виходить щільним і важким. Причина – кілька простих, але критичних помилок, які легко уникнути. Що саме заважає пиріжкам підніматися, і як це виправити.
Надмірне борошно
Найпоширеніша помилка – занадто багато борошна під час замісу. Часто тісто міситься до моменту, коли перестає липнути до рук. Але це ознака того, що його вже пересушили. Таке тісто після випікання буде щільним і «гумовим».
Правильне тісто для пиріжків має залишатися м’яким і трохи липким. Саме така структура дозволяє йому добре підніматися, оскільки в ньому зберігається потрібна вологість.
Холодні інгредієнти
Друга важлива помилка – використання холодних продуктів і робота в приміщенні з протягами або низькою температурою. Якщо вода, молоко або яйця беруться з холодильника, дріжджі працюють повільніше.
Ідеальна температура інгредієнтів – близько 30–35°C. Так само важливо, щоб тісто піднімалося в теплому місці без протягів. Інакше процес бродіння буде повільним, і пиріжки не наберуть потрібного об’єму.
Недостатній підхід тіста
Ще одна часта помилка – поспіх. Після замісу тісто має добре піднятися – збільшитися в об’ємі мінімум удвічі, стати пружним і повітряним. Але багато хто починає формувати пиріжки одразу після замісу або після занадто короткої витримки.
Після обминання і формування пиріжки також мають вистоятися – пройти розстойку. Вони повинні зрости ще раз перед випіканням. Якщо цей етап пропустити, вироби не піднімуться в духовці або потріскаються.
Температура випікання теж впливає. Якщо духовку одразу поставити на високу температуру, тісто візьметься скоринкою і не зможе піднятися. Оптимально – починати випікання при 180–190°C.
Читайте також: Як зварити рис, щоб не злипався.

Залишити коментар