Нд. 29 Вересня 2024

Офіс Президента відкинув ідею “економічного бронювання”

Влада відмовилася від ідеї "податку на звільнення" від мобілізації.

економічне бронювання

Ілюстративне фото з мережі

Концепція так званого “економічного бронювання” від мобілізації, яка деякий час розглядалася владою, зрештою була відхилена. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерело в Офісі Президента України.

Спротив Генштабу

Одною з ключових причин відмови від ідеї “економічного бронювання” став категоричний спротив Генерального штабу ЗСУ. Військове керівництво побоювалося, що така ініціатива не вирішить нестачу кадрів, а навпаки, буде сприйнята як офіційний “відкуп” від мобілізації та викличе негативну реакцію в армії.

Податкові наслідки

У владних колах розуміють, що відсутність “економічного бронювання” призведе до втрати близько 200 мільярдів гривень потенційних надходжень до бюджету. Тому в ОП вважають, що зростання податків частково компенсує ці втрати.

Позиція депутатів

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев вважає, що питання бронювання та підвищення податків не пов’язані між собою, адже збільшення податкового тягаря все одно буде неминучим через брак інших джерел наповнення бюджету.

Скептицизм Голови ВР

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також скептично ставиться до ідеї “економічного бронювання”, адже така практика не виправдала себе в жодній країні світу. Тож шанси на її впровадження в Україні мінімальні.

Суспільна справедливість

Водночас, як наголошував перший віце-спікер Олександр Корнієнко, ідея “економічного бронювання” стосується питання суспільної справедливості. Однак, судячи з останніх рішень, влада поки що відмовляється від надання будь-яких привілеїв у сфері мобілізації.


Залишити коментар