Ціни на какао стрімко зростають
Глобальні ціни на какао знову досягли рекордного рівня, оскільки посуха завдає збитків у Західній Африці. Ціни на какао на товарному ринку в Нью-Йорку досягли нового історичного максимуму в $5874 за т. З початку минулого року вартість основного інгредієнта для виготовлення шоколаду зросла приблизно вдвічі.
Стрімке зростання цін на какао вже проникає до споживачів і тисне на великих виробників шоколаду. Один із найбільших у світі виробників шоколаду попередив, що очікується, що історичні ціни на какао обмежать зростання прибутків цього року.
Шоколад може здорожчати
Виробники не виключають підвищення цін для клієнтів. Продажі шоколаду у світі у найбільших виробників впали приблизно на 6%, оскільки постраждалі від інфляції споживачі скоротили витрати на кондитерські вироби.
Експерти визначили зростання вартості інгредієнтів шоколаду, як одну з проблем, з якою виробники зіштовхнуться у майбутньому році. Світові виробники зазначають, що відбулося значне збільшення цін як на какао, так і на цукор.
Експерти підрахували, що ціни на деякі святкові коробки шоколаду зросли щонайменше на 50% за рік. У Великобританії ціни на шоколад вже підвищились на 15%. Ціни на какао зросли через низькі врожаї в Західній Африці, яка виробляє основну частину світових постачань.
Ще влітку 2023 року ключовий виробник какао-бобів у світі – Гана, попередила європейських покупців, що вони повинні бути готові платити за боби більше, оскільки продукція, вирощена відповідно до нових вимог ЄС, буде коштувати дорожче, повідомляє агентство Bloomberg.
“Європейські покупці какао повинні бути готові платити більше за боби, які відповідають європейським правилам сталого розвитку”, – йдеться в повідомленні.
Какао за стандартами ЄС
З наступного місяця в Євросоюзі набувають чинності правила, що забороняють імпорт какао-бобів, які вирощуються на територіях, де раніше були ліси. Також посилюються заборони щодо використання дитячої праці у ланцюжку постачання цієї продукції.
Виконання нових правил спричинить додаткові витрати на встановлення систем моніторингу, які дозволять відстежити ланцюжки постачання від ферми до кінцевого виробника.
Споживач повинен бути готовий заплатити, – заявив головний виконавчий директор ради директорів з питань какао в Гані Джозеф Боаен Айду.
Частково стрибок цін на какао також викликаний зливами в Кот-д’Івуарі та в Гані. На частку цих країн припадає дві третини виробництва какао у світі. Також очікування погодного явища Ель-Ніньйо в екваторіальній частині Тихого океану викликає побоювання щодо стабільності постачань найближчими місяцями.
Додаткові витрати, а також зростання цін на цукор, матимуть прямий вплив на подорожчання шоколаду. Ситуацію погіршує такий фактор, як зниження врожайності какао-бобів у нинішньому сезоні.
В Україні запрацювало дві нові свердловини, які дають 550 тис. м³ газу на добу
Залишити коментар