На Закарпатті на старті новий сезон ягід

Наразі чорничний сезон на Закарпатті уже завершився. Утім, люди готують “чесалки” до збору іншої, та не менш рятівної ягоди, яку збирають на полонинах, в лісах та на ділах. Це брусниця. Округла червона ягода, схожа своєю формою, на малі бусини.

В регіоні, зокрема, на Перечинщині, брусницю ще називають “чуфезами”, десь кажуть “яфузи”. Та де б і як не називали цю ягоду, користь її надзвичайно велика. Брусницю використовують у лікувальних цілях та у домашній консервації, пише Голос Карпат.

У науковій медицині використовують листки брусниці — Folium Vitis idaea як сечогінний і дезинфікуючий засіб при нирковокам’яній хворобі, ревматизмі, подагрі, циститах. Антисептична й протизапальна дія препаратів з листків брусниці подібна до дії листків мучниці звичайної і зумовлена наявністю в них глікозидів, арбутину, гіперозиду, дубильних речовин, елагової та хінної кислот. Свіжі листки брусниці при подрібненні виділяють леткі фітонциди. Медичне застосування.

У народній медицині застосовують ягоди і всю рослину, зібрану в період цвітіння, при ревматизмі, застуді, кашлі, захворюванні печінки, нирок, сечового міхура, при маткових кровотечах, туберкульозі легень, гіпертонії. Сік ягід вживають при запальних процесах і проносах.


Залишити коментар