Брак рук: аграрії бʼють на сполох через мобілізацію
У регіонах України стартувала посівна, а чоловіків на полях не вистачає: велика війна забирає механізаторів, водіїв, тваринників, бо їхній фах і підготовка важливі на полі бою.
Для того, щоб опанувати сучасний трактор, механізатору потрібно вчитися не менше, ніж льотчику. Тому кожен власник сільгосппідприємства намагається отримати бронювання від призову до війська на таких фахівців.
Але для бронювання співробітника сільгосппідприємство має довести свою критичність для України, каже заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук:
“Якщо ти підпадаєш під певний перелік характеристик, які визначають твою критичність (має бути зазначено, що ти 100% маєш займатися агробізнесом, у тебе мають бути зобов’язання щодо погашення заборгованості перед державою у вигляді сплати податків, має бути визначена мінімальна зарплата на кінець 4 кварталу 2021 року)”.
А ще серед умов надання “броні” чоловікам є бажана умова – щоб їхнє сільгосппідприємство допомагало якійсь військовій частині.
Аграрії зазначають, що поки що умови бронювання чоловіків не запрацювали на всю потужність, є певні бюрократичні затримки. “Є “вікна”, й ми дуже переймаємося, щоб у цей і не відбулося те, чого ми не дуже хочемо: щоб наших людей мобілізували. Бо механізатори – цінні люди й для військових, але з іншого боку у нас свій фронт. Нам потрібно вирощувати пшеницю, щоб ми могли годувати нашу армію”, – каже Володимир Присяжненко, директор агропідприємства на Рівненщині.
Є агропідприємства, зауважують журналісти, які готуються до посівної або вже її почали, але щомиті очікують, що їхніх працівників мобілізують. Все через те, що їхнє підприємство не підпадає під категорію критичних, наприклад, через те, що не має площі у 1 тис. га.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисна інформація про бронювання військовозобовʼязаних аграріїв
Директор агропідприємства у Тернопільській області Володимир Улич заявляє, що військові адміністрації у ручному режимі мають виробити механізм бронювання працівників для агропідприємств з площею посівних до 1 тис. га.
Варто знати, що навіть сільгосппідприємства, які отримали право на бронювання, можуть залишити не більше як половину працівників, й вони мають бути старшими за 35 років.
А люди, які працюють самі на себе, у цій галузі, взагалі не мають права на бронювання.
Залишити коментар