Як виростити смачний соковитий щавель
Фото з мережі.
Щавель належить до невибагливих рослин, які можна легко виростити на присадибній ділянці. Ця багаторічна культура дає свіжу зелень протягом всього сезону і не потребує складного догляду.
Щавель краще росте на напівзатінених ділянках з родючим, помірно вологим ґрунтом. Рослина не любить прямого сонячного світла, особливо в спекотні дні. Оптимальна кислотність ґрунту становить 5,5-7,0 pH.
Перед посівом потрібно підготувати грядку. Землю перекопують на глибину 20-25 сантиметрів, додають компост або перегній з розрахунку 4-5 кілограмів на квадратний метр. Також корисно внести мінеральні добрива – 20-30 грамів суперфосфату і 15-20 грамів калійної солі на квадратний метр.
Насіння щавлю висівають рано навесні, як тільки ґрунт прогріється до 3-4 градусів. Можна також проводити підзимовий посів у жовтні-листопаді. Насіння загортають на глибину 1-1,5 сантиметра, відстань між рядами залишають 25-30 сантиметрів.
Сходи з’являються через 8-12 днів після посіву. Молоді рослини потребують регулярного поливу і прополювання. Коли щавель досягне висоти 5-7 сантиметрів, проводять прореджування, залишаючи між рослинами 8-10 сантиметрів.
Перший збір листя можна проводити через 40-50 днів після появи сходів. Зрізають листя довжиною 8-10 сантиметрів, залишаючи серцевину рослини. За сезон можна отримати 4-5 зрізів з однієї грядки.
Для отримання соковитого щавлю важливо регулярно поливати рослини, особливо в посушливі періоди. Після кожного зрізу корисно підгодувати щавель розчином мінеральних добрив або настоєм органічних речовин.
На зиму рослини обрізають, залишаючи стебла довжиною 3-4 сантиметри. Грядку мульчують компостом або торфом для захисту від заморозків. При правильному догляді щавель може плодоносити на одному місці протягом 3-4 років.
Читайте також: Чи безпечно використовувати мильний розчин для городу.

Залишити коментар