Чому українці не вирощують часник

Українці продовжують їсти китайський часник: у чому проблема з вітчизняним виробництвом.

вирощування часнику

Фото з відкритих джерел.

В Україні досі практично немає професійного вирощування часнику. Попри попит і сприятливі для культури умови, український ринок продовжує залежати від імпорту – переважно з Китаю, передає EastFruit. Про це заявив Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс», яка займається розробкою рішень для зберігання та переробки овочів, фруктів і ягід.

За словами фахівця, ключова проблема – не клімат і не погода.

«Українського часнику в Україні немає і не буде. І це зовсім не через погоду – в Україні критично мала кількість професійних “вирощувачів” часнику. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки», – сказав Андрій Марущак в інтерв’ю SEEDS.

Він зазначає, що вся площа, яку обробляють під часник, недостатня, а також в країні немає достатньо насіннєвого матеріалу, який відповідав би сучасним стандартам. При цьому сорти в Україні є – просто їх ніхто не вирощує в потрібному обсязі.

Окрема проблема – спеціалізована техніка. Вона потрібна для всього процесу: посадки, збирання, обробки й зберігання.

«Для часнику потрібна спеціалізована техніка, а вона коштує грошей і підходить тільки для вирощування цієї культури», – пояснює Марущак.

Він підкреслює: вирощування часнику – дорожче, ніж картоплі, і потребує значних вкладень. При цьому врожайність у рази нижча:

«Часник коштує дорожче за картоплю, але слід враховувати, що врожайність картоплі – 40 тонн з гектара, а часнику – приблизно 7 тонн».

За його словами, такий бізнес більш прийнятний для невеликих фермерів, які обробляють до 20 гектарів.

«100 гектарів часнику – це вже космічний масштаб для України», – зазначив фахівець.

Окрім браку виробників, в Україні бракує і професійних сховищ для часнику. Марущак повідомив, що його компанія нещодавно запустила систему зберігання для зібраного врожаю:

«Наразі ми запускаємо систему зберігання часнику, який збиратимуть приблизно на початку липня. Часник в Україні всі вирощують озимий».

Однак навіть наявність таких проєктів поки не змінює загальної ситуації на ринку.

Читайте також: На Одещині фермерське господарство почало збір врожаю розторопші.


Залишити коментар