
Кому не можна їсти сухофрукти

Сухофрукти не лише корисні, а й можуть нашкодити. ФОТО: Рexels.
Щоб підготувати організм до боротьби із сезонними ГРВІ, потрібно додати в раціон продукти, багаті на поживні речовини та клітковину. Сухофрукти — чудова підтримка для імунітету, якщо вживати їх в міру.
Користь сухофруктів
Добре збалансована дієта, що включає овочі та фрукти з достатньою кількістю поживних речовин — вітамінів, клітковини, вуглеводів, білків і мінералів, — забезпечує сильний імунітет, який захищає організм від хвороб.
Корисними сухофруктами можна урізноманітнити раціон, головне — вживати їх у помірних кількостях:
- чорнослив;
- курага;
- інжир;
- фініки;
- сушене манго;
- сушені яблука та груші;
- сушена вишня, журавлина та чорниця;
- родзинки.
Ці корисні речовини є в сухофруктах, але їх не можна їсти занадто багато.
Вживання сухофруктів для підвищення імунітету — перевірений часом метод, який рекомендують експерти. Анастасія Єфімова нагадує, що сушка або дегідратація — один із найдавніших способів збереження продуктів: «Це дозволяє їм зберігатися довше, роблячи їх безпечними для споживання. З погляду поживних властивостей їжа в основному залишається незмінною, хоча процес сушіння може зруйнувати деякі вітаміни, наприклад А та С. При цьому кількість калорій на одиницю ваги збільшується, оскільки при зменшенні продукту за розміром за рахунок втрати води концентрація поживних речовин у ньому зростає».
Сухофрукти містять багато біоактивних сполук — фітохімічних речовин, зокрема фенолів, флавоноїдів, каротиноїдів, проантоціанідинів, стильбенів, халконів/дигідрохалконів і фітоестрогенів. Ці сполуки мають антиоксидантні властивості, які важливі також і для імунітету.
Деякі сухофрукти (родзинки, журавлина, фініки та чорнослив) позитивно впливають на склад мікробіоти кишківника. Багато залежить від початкової якості продуктів і методу їх приготування. Традиційно фрукти сушать на сонці, але в промисловості використовують спеціальні сушильні камери. Сушка відбувається за допомогою теплого повітря або інфрачервоного випромінювання, через що продукти втрачають вітаміни, насамперед важливий для імунітету вітамін С.
Шкода сухофруктів
Важливо переконатися в якості сухофруктів, і тут багато що залежить від виробника. Найдешевші фрукти, що втратили товарний вигляд — пом’ялися або почали псуватися, — ріжуть на шматки. Їх обробляють хімічними речовинами і сушать або карамелізують у цукровому сиропі. У результаті продукт на 70–80% складається із цукру. Окрім цього, промислові сухофрукти проходять обробку мийними засобами, парами пестицидів та консервантами. Користь таких цукатів дуже сумнівна.
Проте навіть якісні сухофрукти потрібно вживати з розумом. У них є кілька протипоказань:
- Алергія. У деяких людей може бути алергія на сухофрукти. У такому разі їх краще виключити, оскільки алергени можуть викликати непередбачувану реакцію організму — від легкого свербежу до тяжкої анафілаксії. Часто до суміші із сухофруктів додають горіхи або вони можуть потрапити туди випадково під час виробництва, тому обережність мають дотримувати й ті, хто страждає на алергію на горіхи.
- Крім того, зустрічається підвищена чутливість до сульфітів (консервант) у сухофруктах, що може викликати висипання, сльозотечу, почервоніння очей, нежить або інші симптоми.
- Цукровий діабет. Сухофрукти можуть бути протипоказані при цукровому діабеті через високий вміст цукру. Щоб не було різких стрибків глюкози в крові, люди з діабетом мають бути уважнішими у виборі як свіжих, так і сушених фруктів. Сухофрукти слід вживати тільки невеликими порціями, наприклад 50 г кураги або чорносливу на день, а від фініків і родзинок краще відмовитися.
- Збільшення ваги. Попри те, що сухофрукти багаті на клітковину, високий вміст у них цукру та калорій може призвести до збільшення ваги. Лише два сушених фініки містять 110 калорій — чудовий варіант для підзарядки енергією, але не для зниження ваги.
- Реакція шлунково-кишкового тракту. Сухофрукти багаті на харчові волокна, але це не завжди корисно, якщо їх занадто багато. Надмірне вживання сухофруктів може перевантажити травну систему, провокуючи здуття живота та діарею.
- Також дискомфорт після вживання сухофруктів можуть відчувати люди з функціональними розладами шлунково-кишкового тракту (наприклад, при синдромі подразненого кишечника). Деякі сухофрукти багаті на цукри FODMAP, які можуть провокувати різні неприємні симптоми або викликати загострення захворювань травної системи. Тому лікарі часто призначають дієту з обмеженням FODMAP, де сухофрукти знаходяться в «червоному» списку.
Залишити коментар