Пт. 25 Жовтня 2024

Шоколадний пиріг з меренгою

Фото: "Сімʼя і дім".

Секрет смаку — в гармонії трьох текстур: ніжного тіста, кремової сирної начинки та хрусткої меренгової скоринки. Пиріг виходить досить солодким із приємною кислинкою.

Інгредієнти:

Для тіста: 200 г борошна, щіпка солі, 30 г какао-порошку, 10 г розпушувача, 2 яйця, 200 г цукру, 100 мл соняшникової олії, 80–100 мл молока.

Для сирної начинки: 700 г кисломолочного сиру, 130 г цукрової пудри або цукру, 20 г ванільного цукру, 5 яєчних жовтків, 100 г сметани (за необхідності коригувати кількість залежно від консистенції сиру), 40 г ванільного пудингу, цедра одного лимона, вишні чи інші ягоди — за бажанням.

Для меренги: 5 яєчних білків, щіпка солі, 120 г цукрової пудри, 25 г кукурудзяного крохмалю, 1 ч. л. лимонного соку, 200 г вишень.

Форма 20Х35 см.

Спосіб приготування:

Приготувати сирну начинку: до сиру додати цукор, ванільний цукор, яєчні жовтки, сметану, ванільний пудинг і цедру лимона; збити блендером до кремової консистенції.

Приготувати тісто: у мисці збити яйця з сіллю до легкого збільшення об’єму, додати цукор і продовжувати збивати, поки маса посвітлішає. Влити олію та молоко, перемішати міксером.

Додати просіяне борошно з розпушувачем і какао; перемішати до однорідності. За потреби додати ще трохи молока, щоб тісто було не надто густим.

Вистелити деко пергаментом, викласти шоколадне тісто та розрівняти. Розкласти вишні по поверхні тіста, а потім рівномірно викласти сирну начинку, розподіливши її ложкою. Випікати в розігрітій духовці при температурі 180 °C приблизно 35–40 хвилин.

Підготувати меренгу: до білків додати сіль і збивати до появи піни, додати лимонний сік. Поступово всипати цукрову пудру і збивати до стійких піків, додати крохмаль і перемішати.

Викласти меренгу на гарячий пиріг поверх сирної начинки, формуючи візерунки. Випікати при 160 °C ще 20 хвилин, поки меренга не підрум’яниться.

Після охолодження поставити пиріг у холодильник для стабілізації, але також можна смакувати теплим! Порада: щоб з’явилася, так звана “роса”, треба накрити пиріг і тримати, поки не охолоне.


Залишити коментар