Нд. 15 Вересня 2024

Україну очікує аномально теплий вересень

вересень в Україні

Ілюстративне фото з мережі.

Цього року вересень в Україні буде дуже теплим, особливо перша його половина. Тільки у третій декаді місяця очікується похолодання до середньої багаторічної норми.

Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич, пише ПАРЛАМЕНТ.UA з посиланням на “Метеопрог”.

“У нинішньому році атмосферні умови над Європою складаються таким чином, що у першій половині вересня характер погоди в нашій країні очікується по-справжньому літнім”, – каже Кібальич.

Він пояснив, що на більшу частину території України продовжить впливати малорухома область високого тиску, яка вже тривалий час простежується над Верхньою та Середньою Волгою. Збережуться також стійкі вітри східного та південно-східного напрямку, транспортуючи до нас суху та спекотну середньоазіатську повітряну масу.

“Такі умови призведуть до аномально теплої, сонячної та сухої погоди принаймні до середини вересня”, – попереджає експерт з погоди.
Завдяки впливу циклонічності над Чорним морем, у південній половині України, у Приазов’ї та Криму порівняно часто проходитимуть дощі, іноді значні та у супроводі гроз.

“Перехід від метеорологічного літа до метеорологічної осені (коли середньодобова температура стійко опускається нижче +15 °С) відбудеться не раніше третьої декади вересня, а на півдні та на Закарпатті літо триватиме протягом усього місяця”, – прогнозує синоптик.

Середньомісячна температура, за його даними, на переважній частині України передбачається в межах +15…+20 °С, у Карпатах +13…+14 °С, що приблизно на 1,5 – 2 °С вище за кліматичну норму.

Тільки після 13-16 вересня температура повітря в Україні відчутно знизиться і наблизиться до середньої багаторічної норми.

“У процесі похолодання зросте ймовірність опадів, однак у більшості областей їхня кількість виявиться недостатньою”, – попереджає Ігор Кібальчич.

Разом з цим, найбільші ризики дефіциту опадів спостерігатимуться в північних та східних регіонах, де вже станом на кінець серпня фіксується сильна і тривала посуха. Додадуться також суховійні явища та високий ступінь пожежної небезпеки, яка вже тривалий період часу тримається на найвищому 5 класі.

Нагадаємо, за даними синоптиків, зокрема, погода в Україні на початку вересня 2024 істотно не змінюватиметься. Температура продовжить залишатися високою, причому на півдні навіть до +35…+36 градусів.


Залишити коментар