Сб. 14 Вересня 2024

Вчені надрукували філе окуня

Фото з відкритих джерел.

Спочатку дослідники створювали тонкі скибочки сашимі, але завдяки подальшому розвитку технології їм вдалося виготовити філе завтовшки до шести сантиметрів. 

Філе має не лише характерну текстуру морського окуня, але і його аромат, що досягається завдяки використанню біочорнил з використанням мікроводоростей.

Унікальний підхід дозволив створити продукт, який максимально наближений до натуральної риби

Розробка культивованого продукту розпочалася ще у 2019 році в рамках проєкту для навчального курсу з підприємництва, метою якого було створення риби для суші. З того часу дослідження продовжувалися в лабораторії Інституту біоінженерії та біологічних наук, а команда дослідників виросла з чотирьох осіб у 2020 році до 15 учасників.

“Останні два роки були неймовірними з погляду прогресу. Іноді, коли заходиш у лабораторію, там пахне рибою; дехто навіть жартує, що це рибний ринок”, – каже професор Técnico Lisboa і дослідник інституту Фредеріко Феррейра.

Щоб створити культивоване філе, вчені зосередилися на диференціації стовбурових клітин для виробництва м’язової тканини та жиру – основних компонентів риби та м’яса. Наступним кроком було створення великої біомаси для формування продуктів, таких як нагетси або складніші – наприклад, філе риби.

Далі вони адаптували комерційний 3D-принтер для друку філе, та розробили біочорнила.

Вчені говорять, що унікальність отриманого продукту – в його текстурі та товщині, які були досягнуті завдяки використанню біореакторів, що створюють мікроелектричні імпульси для вирівнювання клітинних культур, покращуючи волокнистість філе.

Зараз команда планує провести смакові тестування культивованого окуня, щоб порівняти отримані прототипи з традиційно вирощеною рибою.


Залишити коментар