Сб. 14 Вересня 2024

Від чого залежить висока врожайність соняшнику

Збір урожаю соняшника

Ілюстративне фото з мережі.

А ви знали, що Україна є лідером з виробництва соняшнику в усьому світі? Соняшник — одна з найпоширеніших олійних рослин нашої країни. З його насіння отримують олію, яка розповсюджена як в Україні, так і за кордоном. Високий врожай соняшника передусім залежить від насіння, тому варто обрати посівний матеріал Нертус.

Чому соняшник такий популярний?

Коли в 16 столітті соняшник потрапив до Європи з Центральної та Південної Америки, спочатку його використовували як декоративну рослину. Але справжній секрет соняшнику криється в головці квітки, де можна знайти насіння соняшнику. Вони містять концентровану силу сонця та є чудовим джерелом енергії, тому їх вважають суперпродуктом. У 100 г насіння соняшнику міститься 41,5 г ненасичених жирних кислот і 38 мг вітаміну Е. Це вдвічі перевищує добову потребу дорослого чоловіка і більш ніж у три рази перевищує добову потребу дорослої жінки.

Не менш багата поживними речовинами, соняшникова олія є фундаментально важливим основним продуктом харчування та джерелом енергії для міцного здоров’я. Олія видобувається пресуванням насіння і може використовуватися різними способами: для смаження, приготування їжі та приготування салатів, а також у фармацевтичному секторі та косметиці. Не дивно, що насіння соняшнику вже давно використовується як сировина для масових товарів. Зараз у світі щороку збирають майже 50 мільйонів тонн соняшнику.

Як вибрати гібрид соняшнику?

Фермери мають у своєму розпорядженні численні гібриди соняшнику, як звичайні, так і специфічні для певних систем виробництва. Щорічно компанії-виробники насіння оновлюють свої пропозиції новими сортами і гібридами, адаптованими до умов нашої країни. Існує кілька гібридів соняшнику, кожен з яких має свої вимоги щодо придатних для вирощування площ і виробничого потенціалу. Зокрема, соняшник Рімісол має ряд переваг:

  • Стійкий до хвороб.
  • Має високий вміст олії.
  • Адаптований до стресових умов, наприклад, посухи.
  • Має значний виробничий потенціал.

Посадка та вирощування соняшнику

При виборі термінів посіву соняшнику важливо враховувати вимоги до температури проростання рослини, а також точний термін дозрівання гібрида соняшнику. Попри те, що рослини невибагливі, вони потребують регулярного поливу та багатого поживними речовинами ґрунту протягом вегетаційного періоду.

Коли сезон соняшників?

Зазвичай вони починають свій шлях від щойно посадженого насіння до зрілих рослин десь між березнем і травнем, залежно від сорту та умов вирощування в полі. Рослини проростають наприкінці весни та цвітуть загалом 30–45 днів влітку до осені (зазвичай пік приблизно в середині літа). З настанням перших осінніх заморозків сезон соняшнику закінчується.

Скільки часу ростуть соняшники?

Тривалість росту соняшнику в середньому становить від 80 до 120 днів. Коли мова йде про нерозгалужені сорти, кількість днів до дозрівання, зазначена на упаковках насіння, зазвичай є надійною оцінкою того, коли рослини повністю розквітнуть і придатні для збирання. 

Відтак, вибір дуже якісного насіння впливає як на продуктивність, так і на врожайність культури.


Залишити коментар