Пн. 16 Вересня 2024

Виробники прогнозують зростання цін на українське вино

подорожчання українського вина виноград

Виноград. Фото з відкритих джерел.

Прогнози українських виноробів щодо урожаю винограду на переробку розділились: одні вважають, що він зменшиться, інші говорять — зросте. Про це пише agroportal.ua з посиланням на матеріали Forbes.

Прогнози щодо урожаю винограду

Так, внаслідок цьогорічної спеки втрати врожаю винограду можуть сягнути 10-30% залежно від сорту, прогнозує виконавчий директор винзаводу Beykush (Миколаївська обл.) Світлана Цибак.

Спека не оминула й виноградники Villa Tinta на Одещині, з яких, як говорить співвласник підприємства Костянтин Тінтулов, зберуть на 15% менший від очікуваного урожай.

«Можливо, доведеться для переробки купувати виноград у інших виробників», — розмірковує він.

Директор виноробні Koblevo Віталій Рябошапко заявляє, що окремі сорти дадуть більший урожай. Деякі українські виробники винограду очікують урожай на 5-10% вище, ніж торік, додає він.

Фактори впливу на ціну вина

Водночас усі виробники погодились, що ціни на вино зростуть цього року.

Як зазначив голова спілки «Укрсадвинпром» Володимир Печко, близько 80% ринку українського вина займають вина масового виробництва. За його словами, їхня мінімальна ціна в роздрібі становить 80-90 грн за пляшку, а до кінця року може зрости до 100-120 грн. Зазвичай вартість вина щороку зростає відповідно до рівня інфляції, додає він.

«Дорожчають усі складові винної продукції — пляшка, пробка, етикетка, виноматеріал», — пояснює маркетинг-директор винно-коньячного напряму Bayadera Group Тетяна Іванцова.

До цього додається підвищення курсу валют та здорожчання логістики, уточнює Світлана Цибак.

«Собівартість вина також залежатиме від того, як часто вимикатимуть електроенергію, та чи доведеться для виробництва використовувати генератори», — додає Віталій Рябошапко.

З огляду на всі чинники, собівартість пляшки вина може зрости на 30%, прогнозує Костянтин Тінтулов.

Раніше ми писали про те, що в Угорщині може зупинитися виробництво білого вина.

В Угорщині може зупинитися виробництво білого вина


Залишити коментар