Сб. 14 Вересня 2024

Селекціонер вивів новий сорт кукурудзи “Вишиванка”

Фото з відкритих джерел.

Селекціонер з Вінницької області Михайло Нагорняк вивів новий сорт кукурудзи під назвою “Вишиванка”, щоб отримати патріотичне забарвлення качана, чоловік працював майже 10 років.

Про це повідомляє Суспільне.

Аграрій постійно вдосконалював сорт й експериментував з кольорами.

За його словами, він створював сорт разом зі штучним інтелектом. Кукурудза синьо-жовта, солодка і стійка до засухи. Селекціонер мріє, аби вінницьку “Вишиванку” після війни куштували в усьому с

“Качан великий доволі. Птахи її люблять і тому клюють. Ось такі качани. Маємо фіолетові, сині, бордові, жовті й білі зерна”, – каже він.

Нагорняк, аби отримати таке забарвлення качана, працював майже 10 років. Вчився, досліджував різні сорти кукурудзи, створив власний банк насіння й багато експериментував.

“Ми працювали з синіми, червоними кольорами й вирішили створити патріотичний сорт у 2022 році, коли почалося повномасштабне вторгнення. Я посіяв у полі із соняшником 40 ділянок. І з 40 одна лише підійшла. Щось на етапі цвітіння відсівалося, на етапі прибирання. “Український біколор” створили. У нас вийшло. У 2024, спілкуючись зі штучним інтелектом, забиваю в чат: “Як створити патріотичну кукурудзу українську”. Виникла ідея сорту “Вишиванка”. Разом зі штучним інтелектом ми цю комбінацію напрацювали”, — каже чоловік.

На кордоні з Україною виявили партію зіпсованої риби


Залишити коментар