Чт. 19 Вересня 2024

Іван Василюк з Франківщини вирощує королівську квасолю

Фото з відкритих джерел.

Іван Василюк за фахом — кінотехнік, працював на столичних кіностудіях. Однак любов до землі переважила. Тож шість років тому разом із дружи­ною у селі Тисменичани Івано-Фран­ківського району взялися вирощувати квасолю.

Мають її п’ять сортів. Під цю культуру відведено присадибну ділянку площею 12 сотих.

Найбільше уваги приділяє чоловік білій королівській квасолі. Вона смачна, по­крита тоненькою шкіркою, неабияк під­ходить для приготування чанахів. Ще ж є різнокольорова — голубенька, рожевень­ка та інші.

Кидати зернята у ґрунт Василюки по­чинають у квітні, коли потепліє. Відтак усе літо старанно доглядають насаджен­ня: розпушують міжряддя, виполюють бур’яни, поливають, підживлюють. Аби впоратися з роботою, доводиться про­кидатися о пів на п’яту ранку і працювати до десятої вечора. Найважче, за словами ґазди, встановлювати тички. А їх немало — півтора тисячі. І під кожну треба пробити глибоку ямку.

За сприятливої погоди кущі можуть ви­ростати до восьми метрів завдовжки. На них формується велика кількість стручків.

Із кінця серпня розпочинається збір урожаю, який триває до листопада. Спо­чатку знімають нижні лопатки, поступово просуваючись догори.

На овочі господаря є чималий попит. Їх охоче розкуповують. А коли недавно се­стра пана Івана їхала в Америку, то взяла зі собою десять тисменичанських квасо­лин, щоб посадити там. Сказала, що по­ряд із нею живуть китайці, які теж хочуть мати на городі цю культуру. Це для них дивина, адже за океаном біля приватних помешкань зазвичай переважають деко­ративні рослини.

Зауважимо, що окрім квасолі, родина вирощує на городі й інші культури — кар­топлю, цибулю, часник, помідори, пе­рець, огірки.

Чому помідори дозрівають і починають тріскати


Залишити коментар