Чт. 19 Вересня 2024

У Таджикистані восьмикласник сконструював трактор

Фото з відкритих джерел.

П’ятнадцятирічний школяр Мухаммадджон Яздонкулов із Таджикистану розробив свій власний саморобний трактор, який виграв фінальний етап конкурсу «Наука — сила знання» у Душанбе.

Винахід вже отримав високу оцінку на різних виставках у Таджикистані. Так, виріб підлітка на конкурсі «Наука — сила знання» зайняв перше місце. За словами школяра, конструкція трактора підходить для виконання низки сільськогосподарських робіт, у тому числі збирання зернових та оранки ґрунту, наприклад поміж дерев.

«У сільській місцевості земля розділена на невеликі ділянки та, щоб ефективно її використовувати, мешканці розводять сади та вирощують сільськогосподарські культури на землі під деревами. На таких ділянках не можна експлуатувати великі білоруські трактори. Відповідно, я побудував трактор, щоб легко виконувати ці завдання», – зазначає Мухаммадджон Яздонкулов.

Школяр почав створювати трактор 2 роки тому, йому знадобився рік, щоби зібрати його і запустити в роботу. Яздонкулов зауважив, що шукав металолом та запчастини старих автомобілів.

«Наприклад, кермо та колесо мого трактора взяті від автомобіля “Жигулі”, крило зроблено з жерсті, яку ми знайшли на звалищі», – розповідає Мухаммадджон Яздонкулов.

Нові податки та акцизи: що чекає на українців з вересня


Залишити коментар