Пн. 17 Червня 2024

Юна винахідниця з Кропивницького створила розумний вулик (відео)

Ольга Третяк

Ольга Третяк, скрін з відео Суспільного

У сучасному світі високих технологій та інновацій навіть традиційні галузі, такі як бджільництво, не залишаються осторонь. Десятикласниця з Кропивницького Ольга Третяк створила унікальний розумний бджолиний вулик, який став переможцем Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів Малої академії наук України в секції “Електроніка та приладобудування”. Про це повідомляє Суспільне.

Революційне рішення для бджолярів

Ольга розробила технологію, яка дозволяє вимірювати у вулику вологість, температуру, звук та вагу. Усі ці дані в режимі реального часу передаються на смартфон бджоляра через спеціальний додаток. Це дає змогу контролювати стан вулика дистанційно та вчасно реагувати на будь-які зміни.

Візуальний моніторинг з елементами ШІ

Крім того, винахід Ольги передбачає візуальний огляд вулика за допомогою спеціального боксу з підсвіткою та USB-камерою. А завдяки використанню комп’ютерного зору (галузі штучного інтелекту) система може відрізняти бджіл від ос і захищати вулик від небажаних гостей.

Натхнення від родинної традиції

Ідея створити розумний вулик прийшла до Ольги не випадково. Її батько та дідусь – досвідчені бджолярі, тож дівчина добре знає всі нюанси цієї справи. Саме тому вона змогла розробити пристрій, який враховує потреби бджолярів і усуває недоліки традиційних вуликів.


Залишити коментар